Smetao "Najljepšem Adventu"

HDLU Rijeka o uklanjanju skulpture Ljube de Karine u Opatiji: Nepoštivanje umjetnosti i samog autora

Portal Novi list

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



Zbog održavanja “Najljepšeg Adventa uz more” Grad Opatija uklonio je skulpturu Ljube de Karine, koja se sastoji od 13 velikih objekata, a inače je postavljena u Parku svetog Jakova, ispred Umjetničkog paviljona Jurja Šporera.


Kako bi se u parku ispred »Šporera« moglo što bolje organizirati adventska zbivanja, skulptura je privremeno maknuta sa strane, izgubila je svoju formu, premda nije oštećena, a taj je potez »razbijanja umjetničke cjeline« razbjesnio sve one koji u ovoj priči smatraju da je ovakvo ponašanje zapravo “pucanj u kulturu”.


O svemu smo šire pisali OVDJE.




Skulpture Ljube de Karine – žrtve Adventa. Opatija “na nogama” zbog micanja oblutaka



Svoju reakciju danas je dao i HDLU Rijeka.


“Mnogima je poznata skulptura Kameni obluci koja je nakon samostalne izložba 2006. u izložbenom prostoru Juraj Šporer, na zahtjev Vijeća Grada Opatije, otkupljena i postavljena ispred samog prostora.


Nedavno je skulptura premještena jer se za potrebe opatijskog adventa prostor iskoristio za drugu namjenu. Pri postavljanju skulpture, javnog rada u prostoru potrebno je ishodovati određene dozvole, te u skladu sa strukom i samim autorom dobro osmisliti sam postav.


Ovakav primjer devastacije umjetničkog djela nije rijedak i on predstavlja odraz nepoštivanja umjetnosti, a sukladno time i samog autora.



Nestručno premještanje ili pomicanje rada može uzrokovati njegova oštećenja.


Kao strukovna udruga smatramo da bi se u takvim i sličnim slučajevima moralo kontaktirati samog autor ili za to zaduženu stručna služba s kojima bi se dogovorili eventualne, adekvatne izmjene.


Svaki postavljani javni rad dio je našeg zajedničkog prostora te je naša zadaća čuvati ga i štiti kao kulturno dobro”, poručuju iz HDLU Rijeka.