U nedjelju

“Fikcija i ja”: Najavljen participativni performans Nine Kamenjarin u Art-kvartu “Benčić”

Kim Cuculić



RIJEKA – U nedjelju 17. rujna s početkom u 20 sati, splitska vizualna i performativna umjetnica Nina Kamenjarin izvest će participativni performans »Fikcija i ja« u interkaciji s posjetiteljima aktualnih sadržaja kompleksa Art-kvart »Benčić«. Činom performansa, umjetnica preispituje modele, odnosno mehanizme (in)direktne komunikacije pojedinaca u suvremenom svijetu.


Kamenjarin je veliku pozornost medija i publike pridobila performansom »Hommage Tomislavu Gotovcu«, kada je 25. lipnja 2020. godine na krovu Doma hrvatskih likovnih umjetnika sat vremena »stražarila« gola, direktno se referirajući na Gotovčev performans »Straža na Rajni« iz 1994. godine, kojime je Gotovac, u vrijeme Domovinskog rata, nagog tijela licem okrenut prema istoku mirno stajao na vrhu »Džamije«, a koja je uslijed različitih prenamjena funkcije (i imena) u okviru postojećih režima podcrtavala političke konotacije Gotovčeva performansa.


Nina Kamenjarin (Split, 1991.) diplomirala je 2016. na temu »Simbioza skulpture i performansa« na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjek kiparstvo. Osim kiparstvom bavi se performansom, videom i drugim medijskim praksama. Izlagala je u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja, uključujući prvu nagradu Essl Art Award 2015 u Austriji i jednu od tri jednakovrijedne nagrade na Trijenalu kiparstva u Zagrebu 2018. Trenutačno radi na Akademiji u Splitu (UMAS) kao stručna suradnica na kiparskom odsjeku.