Kreće u petak

Festival u Lubenicama ove godine u skraćenom izdanju

Walter Salković

Svi ovogodišnji programi održat će se na otvorenom i neće se naplaćivati ulaznice



Svečano otvorenje ovogodišnjih Lubeničkih večeri bit će održano u petak, 31. srpnja, u 21 sat na trgu u Lubenicama. Kao i svake godine, program započinje kratkim poetskim prikazom ljepota Lubenica koje polako izumiru jer se broj stalnih stanovnika neumitno smanjuje, ali ih manifestacije kao što su Lubeničke večeri oživljavaju barem u ljetnim mjesecima.


Umjetnička ravnateljica Lidija Horvat Dunjko će ukratko predstaviti ovogodišnji program koji je iz financijskih i epidemioloških razloga značajno skraćen, a publiku će pozdraviti gradonačelnik Kristijan Jurjako te predstavnici sufinancijera, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture. Lubeničke večeri će službeno otvoriti predsjednikov posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima, kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske koji je pokrovitelj Večeri.


Od Mozarta do Robića


Lubeničke večeri se svake godine službeno otvaraju podizanjem festivalske zastave s glagoljskim slovom »L«. Zbog smanjenja broja izvođača ove godine zastavu neće donijeti članovi folklora, niti će himnu Lubeničkih večeri »Zustajte ovdeka« otpjevati ženska klapa »Teha« kao što je bilo uobičajeno. Nakon ceremonije otvaranja nastupit će Zagrebački solisti koji će izvesti djela W. A. Mozarta, Borisa Papandopula, Felixa Mendelssohna, Ludwiga van Beethovena i Edvarda Griega, odsvirat će »Strance u noći« Ive Robića i Berta Kaempferta, te koncert zaključiti Tangom iz filma »Miris žene«.


Tri koncerta




Organizator Lubeničkih večeri je Grad Cres, a ove će se godine sastojati od svega tri koncerta. Nakon Zagrebačkih solista, u petak, 7. kolovoza, nastupa dekan Muzičke akademiju u Puli Dražen Košmerl na harmonici, dok će na posljednjem koncertu 14. kolovoza članovi zagrebačke Opere bb izvesti izbor arija iz opera i opereta. Svi ovogodišnji programi održat će se na otvorenom i neće se naplaćivati ulaznice.