Program

Ciklusi Vidovića i Kieslowskog: Evo što u travnju čeka posjetitelje Art-kina

Ervin Pavleković

Fokus travanjskog programa Art-kina, u sklopu obljetničkih ciklusa, je na velikanu Ivici Vidoviću i jednome od najznačajnijih poljskih redatelja Krzysztofu Kieslowskom



RIJEKA – Fokus travanjskog programa Art-kina, u sklopu obljetničkih ciklusa, je na velikanu Ivici Vidoviću i jednome od najznačajnijih poljskih redatelja Krzysztofu Kieslowskom. Za vrijeme proljetnih praznika razna iznenađenja sprema i nova kinodvorana u Dječjoj kući, a na redovnom programu Art-kina su i novi filmski naslovi.


Nakon sinoćnjeg premijernog prikazivanja, film »Nun of Your Business« će se prikazivati još šest puta, sve do 12. travnja. Danas u povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u Art-kinu počinje prikazivanje dokumentarnog filma »Zašto skačem« Jerryja Rothwella, koji istražuje neurorazličitosti kroz neverbalne doživljaje osoba s autizmom diljem svijeta, a koji je nastao prema uspješnici Naokija Higashide. Film je dobitnik dviju Britanskih neovisnih filmskih nagrada – za najbolji dokumentarni film i najbolji zvuk – te je dobitnik nagrade publike filmskog festivala Sundance.


Kieślowski srijedom


Ove se godine obilježava 80 godina od rođenja poljskog redatelja Krzysztofa Kieslowskog i 25. obljetnica od njegove smrti. Kao jedan od najpoznatijih poljskih redatelja, Kieslowski je u svojem bogatom i upečatljivom opusu stekao reputaciju angažiranog i kritici naklonog autora. Art-kino se ciklusom filmova »Kieslowski srijedom« odlučilo prisjetiti opusa ovog intrigantnog i značajnog poljskog redatelja, prikazujući njegove filmove iz druge faze stvaralaštva za koju je karakterističan odmak od konkretnog i svojevrstan uzlet prema metafizičkom i slučajnom.




Program se otvara njegovom poznatom tzv. trilogijom boja – »Plavo« (7. travnja), »Bijelo« (14. travnja), »Crveno« (21. travnja) – koja je inspirirana bojama francuske zastave i idealima iz njezinog razdoblja revolucionarizma – slobodom, jednakošću i bratstvom. Nakon trilogije, 28. travnja, slijedi njegova prva inozemna koprodukcija »Veronikin dvostruki život«, koja je na festivalu u Cannesu osvojila čak tri nagrade.


Ciklus filmova će se nastaviti i u svibnju i to njegovim najkontroverznijim djelom »Kratki film o ubijanju« te će završiti filmom »Slučajnost«, koji je nagovijestio nove trendove u njegovom redateljskom radu. Ciklus filmova o poljskom redatelju svečano se otvara 7. travnja u 19 sati virtualnim diskurzivnim programom »Filmske tribine HDFK-a: Razgovori o Bojama« u suorganizaciji s Hrvatskim društvom filmskih kritičara u kojem sudjeluju filmska kritičarka Dina Pokrajac te filmski kritičari Dragan Rubeša i Hrvoje Pukšec. Ovaj diskurzivni program prikazat će se na velikome platnu Art-kina, a bit će dostupan gledateljima i izvan kina, uz mogućnosti prisustvovanja u diskusiji putem Zoom platforme.


Tragom Ivice Vidovića


U sklopu završnog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, Art-kino od 22. do 28. travnja organizira retrospektivni filmski program nazvan »Tragom Ivice Vidovića« u sklopu desete godišnjice smrti iznimnog filmskog, televizijskog i kazališnog glumca Ivice Vidovića. U okviru tog programa prikazat će se sedam dugometražnih i tri kratkometražna filma, a sam program otvorit će se prikazivanjem dugometražnog prvijenca Antuna Vrdoljaka »Kad čuješ zvona«.


U nastavku retrospektivnog programa gledatelji će imati prilike vidjeti filmski vrhunac redatelja Živojina Pavlovića »Zaseda«, beketovsku provenijenciju »Idu dani« Fadila Hadžića, tri kratkometražna filma u režiji Bogdana Žižića – »Madeleine, mon amour!«, »Putovanje« te film »Posljednja utrka«. Također, program uključuje dva filma Zorana Tadića, »Ritam zločina« i »Čovjek koji je volio sprovode«, te film »Kužiš stari moj« Vanče Kljakovića, nastao prema istoimenom romanu Zvonimira Majdaka. Ciklus retrospektivnih filmova će 28. travnja zatvoriti najkontroverzniji jugoslavenski film »W.R. – Misterije organizma« Dušana Makavejeva, koji je ujedno i posebnost u cjelokupnom glumčevu opusu.


Novi filmovi


U Art-kino je stigao jedan od najiščekivanijih filmova godine, »Zemlja nomada«, s izvrsnom oskarovkom Frances McDormand u glavnoj ulozi. Film je nominiran na ovogodišnjoj dodjeli Oscara u šest kategorija, uključujući one za najbolji film i najbolju redateljicu (Chloé Zhao). Od 13. travnja na programu je i dokumentarni hit »Usidjelice«, koji govori o položaju Kineskinja u tradicionalnom društvu u odnosu na slobodan izbor u odabiru muškarca – partnera. Na veliko platno riječkog Art-kina od 15. travnja stiže i novi film poljskog redatelja Magnusa Von Horna »Influencerica«, izabran u prošlogodišnjoj službenoj selekciji Cannesa te hvaljen od kritike i publike, a prati simbolična tri dana u životu fitness-influencerice Sylwije, pritom nudeći uzbudljiv pogled iza kulisa na svijet »online« kulture. Uz to, prikazat će se reprizno danski film »Još jedna runda« (18. travnja) i američki film »Minari« (29. travnja), koji su također kandidati za ovogodišnje nagrade Oscar.


Program u Dječjoj kući


Poseban filmski program tijekom proljetnih praznika, od 8. do 11. travnja, u novootvorenoj kinodvorani Dječje kuće donosi aktualne animirane filmove – kandidata za Oscara iz studija Pixar, film »Duša« u 3D varijanti, animiranu priču »Slavna invazija medvjeda na Siciliju«, dansku animiranu avanturu »Tvornica snova« te Disneyjev najnoviji hit »Raya i posljednji zmaj«.


Ulaznice za sve projekcije mogu se rezervirati putem e-pošte [email protected], kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.