Dva događanja

Čestice i zvukovi Lipe u petom izdanju programa “Prepoznavanje iskustva”

Davor Mandić

Kako podsjećaju u PPMHP-u, Memorijalni centar Lipa pamti od svog je otvorenja posvećen sjećanju na 269-ero stradalih Lipljana te trajnom ukazivanju na razorne posljedice rata i nepoštivanja temeljnih ljudskih prava



RIJEKA – Ovogodišnje, peto izdanje programa »Prepoznavanje odsustva« Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka uključit će dva događanja, kažu u PPMHP-u. U srijedu, 27. listopada ispred Memorijalnog centra Lipa pamti u 17 sati bit će predstavljen rad »Čestice Lipe« umjetnice Marine Rajšić.


– Izjednačavajući stablo lipe s identitetom Lipljana te regeneracijskim potencijalom sela, Marina Rajšić će javnosti predstaviti pejzažnu (land art) instalaciju temeljenu na umjetničkom tretmanu listova lipe. Marina listove ubire, potom ih suši i usitnjava te na specifične načine raznosi po javnim površinama sela, sugerirajući time simboličko širenje područja pozitivnog utjecaja koje se uz Lipu vezuje – kaže se u najavi.


U četvrtak, 28. listopada u Mramornoj dvorani Guvernerove palače u 18 sati bit će pak predstavljen rad »Od zvuka do sjećanja« umjetnika Ive Vičića.




– Tijekom rujna i listopada 2021. godine Ivo Vičić je kreirao i zabilježio zvučni »portret« lipajskog krajolika kojeg će javnosti predstaviti kao zvučnu instalaciju, ali i u formatu LP albuma. Bježeći od jezika doslovne prezentacije, istražio je koliko se u zvukovima suvremene Lipe otkrivaju mehanizmi traumatske stvarnosti te u kojoj mjeri svakidašnje i trivijalno može postati označiteljem traumatičnog iskustva – kaže se u najavi.


Kako podsjećaju u PPMHP-u, Memorijalni centar Lipa pamti od svog je otvorenja posvećen sjećanju na 269-ero stradalih Lipljana te trajnom ukazivanju na razorne posljedice rata i nepoštivanja temeljnih ljudskih prava.


– Na jedno se pitanje uvijek iznova traži odgovor: Kako odsustvo stradalih Lipljana učiniti dijelom našeg postojanja danas? Program »Prepoznavanje odsustva« na to pitanje odgovara iz perspektive suvremene umjetnosti i to već petu godinu zaredom. Na ovogodišnji Javni poziv primljeno je sedam prijedloga site-specific radova, među kojima je žiri za realizaciju odabrao dva rada – objašnjavaju u PPMHP-u.


Zbog ograničenog broja sudionika potrebna je najava na [email protected].