FILMSKI FESTIVAL

Okončan drugi dio Berlinalea: “Gospodin Bachmann i njegov razred” dobio glavnu nagradu publike

Hina

REUTERS

REUTERS

Nagradu publike za najbolji film dobio je dokumentarni film "Gospodin Bachmann i njegov razred" njemačke redateljice Marie Speth koji je u ožujku osvojio i specijalnu nagradu žirija Srebrnog medvjeda.BERLIN – Dodjelom nagrada publike u Berlinu je u nedjelju okončan i drugi dio ovogodišnjeg Berlinalea koji je zbog pandemije koronavirusa bio podijeljen na dva dijela, a glavnu nagradu publike dobio je njemački dokumentarni film “Gospodin Bachmann i njegov razred”.


Na kraju drugog dijela Berlinalea, tijekom kojeg je izbor filmova iz prvog dijela festivala koji održan online bio prikazan širokoj publici, dodijeljene su i nagrade publike.


Nagradu publike za najbolji film dobio je dokumentarni film “Gospodin Bachmann i njegov razred” njemačke redateljice Marie Speth koji je u ožujku osvojio i specijalnu nagradu žirija Srebrnog medvjeda.
Drugu nagradu publike dobio je također dokumentarni film “Izgubljena šuma” redatelja Luiza Bolgnesija.


U prvom dijelu festivala Zlatnog medvjeda za najbolji film dobilo je djelo rumunjskog redatelja Radua Judea „Baksuzno bubanje ili bezumni pornić” u čijoj realizaciji je sudjelovala i hrvatska producentska kuća Kinorama.


Ljetni dio ovogodišnjeg festivala održan je zbog epidemioloških mjera pred publikom u berlinskim ljetnim kinima. Od 9. do 20. lipnja prodano je oko 60.000 ulaznica za projekcije filmova koji su stručnoj publici i novinarima bili online putem prikazani tijekom prvog dijela festivala početkom ožujka.


Na redovnim izdanjima Berlinalea, koji je kao jedini od glavnih filmskih festivala otvoren i za publiku, se proda preko 300.000 ulaznica.


Državna tajnica za kulturu Monika Gruetters je pohvalila organizatora koji je u otežanim pandemijskim okolnostima uspio ostvariti ovogodišnji festival.


“Ovaj Berlinale će nam ostati u sjećanju kao događaj kojim su se ispunila naša najljepše nada u ponovno oživljavanje kulture”, rekla je Gruetters na kraju Berlinalea.


Berlinale je zbog pandemijskih mjera ova godine održan u dva dijela: prvi dio online putem te drugi pred publikom. Sljedeći Berlinale bi trebao biti održan u redovitom terminu u veljači iduće godine.