IN MEMORIAM

Odlazak priznatog umjetnika, redatelja i slikara: Preminuo je Dinko Svoboda

Ervin Pavleković

Dinko Svoboda / Foto: V. KARUZA

Dinko Svoboda / Foto: V. KARUZA

Nedostajat će nam kolega, umjetnik i prijatelj, a najviše draga osoba, rekla je Jasna Rodin



RIJEKA – Preminuo je Dinko Svoboda, kazališni i operni redatelj, slikar koji je svojim radom ostavio neizbrisiv trag u riječkoj i hrvatskoj kulturi. Više od sedam desetljeća bio je sudionikom mnogih kulturnih događanja u gradu koji je neizmjerno volio. Bio je jednostavna i plemenita osoba, dobar umjetnik te stručnjak za operu i kazalište.


Nakon teških ratnih vremena, gladi i siromaštva uslijedili su i lijepi trenuci. Imao je bogat i zanimljiv život, a svoj profesionalni rad započeo je u kazalištu, na redateljskim nacrtima te slikama dekora, kostima i rekvizita, da bi kasnije postao uspješni operni redatelj. Član HDLU-a Rijeka bio je od samih početaka, a vrlo često obnašao je i dužnost predsjednika. Svoj prvi javni nastup imao je 1962. godine, a osvrt na njega dala je likovna kritičarka Vanda Ekl člankom u Novom listu. Prvu značajniju samostalnu izložbu imao je 1966. u riječkom Malom salonu. Održao je više od 100 samostalnih izložbi te više od 300 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, najviše u Švicarskoj i Njemačkoj. Mnoge slike podijelio je na aukcijama u humanitarne svrhe.


Jasna Rodin, predsjednica HDLUR-a, osvrnula se na život i djelo Dinka Svobode.




– Pamtit ćemo ga po neiscrpnoj energiji i kvaliteti kojom je stvarao. Čarolijom boja i lakoćom prizora vodio nas je u svijet ispod površine mora, u tajanstven i neopipljiv doživljaj drugih dimenzija i osjeta. Taj slobodan bezgraničan svijet omogućio mu je da sasvim suptilno i znalački iskaže svoje misli i doživljaje. Stvarajući u ciklusima, studiozno je obrađivao motive, istražujući asocijativnim modusom sve varijacije i oblike te propitujući granice realnosti i fantazije.


Ta slojevitost i razrada motiva uvijek je bila u spoju s ljudima, jer zagledan u more autor je opisivao našu različitu pojavnost i karakter. Ispod raskošnog kolorita, harmoničnih i moćnih ploha, treperavih odsjaja i smjelih gradacija koje rastu, mijenjaju se i teku, nazirali su se i njegov karakter te njegova osobnost. Nedostajat će nam njegov zamišljen i uvijek smiren lik, njegov pozdrav i prijazno lice, njegova spremnost za ozbiljan razgovor i za usputnu šalu.


Nedostajat će nam kolega, umjetnik i prijatelj, a najviše draga osoba. Rijeka će ga pamtiti po radu u HNK-u Ivana pl. Zajca, HDLU-u Rijeka po slikarskim ostvarenjima, no sigurno je da će svima nedostajati Dinko Svoboda, velik čovjek, umjetnik i kolega – rekla je Jasna Rodin.