Strože epdiemiološke mjere

Od programa EPK u Rijeci održavat će se fizički samo vođene ture gradom

Hina

Foto EPK

Foto EPK

Direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota za Hinu je rekla da je bio pripremljen niz događanja online, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije. Fizički će se moći organizirati samo vođene ture Rijekom, s ograničenim brojem sudionika, navela je



Od najavljenih programa posljednjeg mjeseca projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci, zbog strožih epidemioloških mjera u Primorsko-goranskoj županiji, sljedeća dva tjedna održavat će se fizički samo vođene ture gradom, a većina ostalog programa bit će u online izdanju.


Direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota za Hinu je rekla da je bio pripremljen niz događanja online, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije. Fizički će se moći organizirati samo vođene ture Rijekom, s ograničenim brojem sudionika, navela je.


Jedna od najvažnijih izložbi cijelog projekta Rijeka 2020 – EPK, “Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza”, postavlja se u Muzeju grada Rijeke, ali se neće moći otvoriti 20. travnja, kako je bilo najavljeno. Riječ je o jedinstvenoj izložbi koja donosi rane radove jednog od najslavnijih umjetnika svih vremena, Gustava Klimta. To su slike koje su nakon 133 godine demontirane sa svoda riječkog kazališta Ivana pl. Zajca radi restauriranja i predstavljanja na izložbi. Gustav Klimt autor je triju platna sa svoda riječkog kazališta, a ostalih šest naslikali su njegov brat Ernst Klimt i slikar Franz Matsch.




Sva događanja u HNK Ivana pl. Zajca predviđena u sklopu EPK do kraja proglašenog dvotjednog zatvaranja u Primorsko-goranskoj županiji, 26. travnja, odgađaju se i izvest će se naknadno, doznaje se iz HNK. Među njima je i praizvedba “Opere po Kamovu”, koju je skladao Zoran Juranić po pronađenom libretu Janka Polića Kamova “Kad slijepci progledaju”, planirana za 21. travnja.


Irena Kregar Šegota izvijestila je da će se programi i drugih riječkih ustanova u kulturi predviđeni u sklopu mjeseca zatvaranja EPK prirediti u okviru redovnog programa, kad se za to steknu uvjeti.


Postavi nekih od izložaba, poput one u staroj zgradi Muzeja grada Rijeke postavljene “Moda i strip”, snimit će se i predstaviti online. Na taj način će se uživo emitirati i koncerti, poput nastupa riječke grupe Grč uz pratnju dijela riječkog simfonijskog orkestra u ribarnici na središnjoj tržnici, rekla je Kregar Šegota.


Dva preostala programa u sklopu programskog pravca 27 susjedstava, ona u Vrbniku i Mrkoplju, održat će se samo online, a otvaranje dvaju posljednjih instalacija pravca Lungomare Art, “1857” Jirija Kovande i “Lautus” Nike Laginje u Voloskom održat će se bez publike, navela je direktorica Rijeka 2020.