Riječki Studio TiM

Novi roman Milana Zagorca: “Prijateljice, varalice i vatreni starci”

Davor Mandić

Četiri prijateljice, Nina, Sara, Dunja i Nika, žive u Rijeci i ne znaju što bi same sa sobom u jeku pandemije. Sve im je već dosadilo - i online studiranje, i razgledavanje Zare, i društvene mreže i svajpanje i insta-storyji.



Izdavačka kuća Studio TiM iz Rijeke objavila je novi roman Milana Zagorca »Prijateljice, varalice i vatreni starci«. Kako kažu u Studiju TIM, riječ je o još jednom naslovu ponajprije za mlade, ali i za starije čitatelje, koji tematizira sadašnji trenutak pretvarajući ga u jedinstvenu avanturu.


– Četiri prijateljice, Nina, Sara, Dunja i Nika, žive u Rijeci i ne znaju što bi same sa sobom u jeku pandemije. Sve im je već dosadilo – i online studiranje, i razgledavanje Zare, i društvene mreže i svajpanje i insta-storyji.


Uz njih četiri upoznajemo i Doriana koji se bavi bitcoin rudarenjem i troši silan novac roditelja na sve skuplju opremu, i Filipa, zgodnog, pomalo samozatajnog, ali privlačnog i pametnog momka. Svi zajedno vrijeme uglavnom provode družeći se na mjestima na kojima u normalnim okolnostima zacijelo ne bi bili, u neprekidnom chatanju.




Nina preko Tindera slučajno upoznaje (pre)zgodnog Luku, koji im ispriča priču o pokvarenom venecijanskom kapetanu Zanchiju iz 17. stoljeća, njegovim pljačkaškim pohodima i uskočkoj galiji prepunoj zlata koja se i dandanas nalazi skrivena u špilji na otoku Svetom Marku.
Zanesene Lukinom pričom o neobičnim grafitima i simbolima, djevojke zapravo ne znaju da su zavedene od strane dvojice nadobudnih filmaša.


Oni ih nagovore na snimanje misterioznog mockumentaryja čiji sadržaj ostaje nepoznat. Snimanje filma ih vodi u samoizoliranu zajednicu malenog kvarnerskog mjesta koja čuva višestoljetnu tajnu. Njihov dolazak neizbježno će uzburkati duhove prošlosti, ali svakim novim korakom otkrivaju kako su dio šireg plana – kaže najava knjige.