U sjedištu PGŽ-a

Najavljena 22. manifestacija Matetićevi dani: ustrajnost u očuvanju tradicijske glazbe

Marko Dobrecović

Foto MILAN ĐEKIĆ

Foto MILAN ĐEKIĆ

Ovogodišnje je izdanje posvećeno 30. godišnjici osnivanja Ustanove »Ivan Matetić Ronjgov« te 15. obljetnici uvrštenja dvoglasja tjesnih intervala na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a



RIJEKA – Uz brojne koncertne i druge prigodne aktivnosti, idućeg tjedna održat će se 22. izdanje Matetićevih dana u sjećanje na glazbenog velikana Ivana Matetića Ronjgova. Tom je prigodom u PGŽ-u najavljena je manifestacija koja je posvećena čakavskoj riječi i istarsko-primorskom glazbenom izričaju. Središnji koncert održat će se na sam rođendan Ivana Matetića Ronjgova u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja.


Matetićevi dani održavaju se bijenalno, svake dvije godine, još od 1980. godine, a ovogodišnje izdanje bit će upriličeno od 8. do 12. travnja. Prikladno, manifestacija je ove godine posvećena 30. godišnjici osnivanja Ustanove »Ivan Matetić Ronjgov« te 15. obljetnici uvrštenja dvoglasja tjesnih intervala na listu nematerijalne kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a.


Identitetsko oblikovanje


Program manifestacije na tiskovnoj konferenciji najavili su ravnatelj Ustanove »Ivan Matetić Ronjgov« Darko Čargonja, predsjednik Upravnog vijeća Ustanove Franjo Butorac i ravnatelj Glazbene škole »Ivan Matetić Ronjgov« Danijel Trinajstić.




Ustanova »Ivan Matetić Ronjgov« osnovana je 1994. godine proizašavši iz kulturno-prosvjetnog društva, koje se također zvalo Ivan Matetić Ronjgov. Ravnatelj ustanove Darko Čargonja naglasio je da je njezina vrijednost u očuvanju tradicijske baštine, važne za identitetsko oblikovanje žitelja ovog kraja.


– Ustanova Ronjgov jedna je od rijetkih ustanova koja se bavi zaštitom nematerijalne kulturne baštine, prije svega glazbene, ali naravno i jezične kroz očuvanje čakavskog narječja i svega ostalog. To je nešto što nas identitetski označava i u čemu Matetić ima nezaobilaznu ulogu, kazao je Čargonja.


Središnji koncert Matetićevih dana održat će se u srijedu 10. travnja s početkom u 20 sati u Mramornoj dvorani Guvernerove palače, a skladbe Ivana Matetića Ronjgova, ali i Matka Brajše, Slavka Zlatića, Josipa Kaplana te Dušana Prašelja izvodit će sopci s otoka Krka, ženski pjevački zbor KUD-a Učka, Trio Alboni, PZM »Josip Kaplan«, muška i ženska klapa Kastav, RKZ Val, Mješoviti zbor Kanat Kastav i brojni solisti.


Brojni događaji


Uz središnji koncert u srijedu, 22. Matetićevi dani započinju polaganjem cvijeća na grob Ronjgova na opatijskome groblju, istu večer u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održat će se sveta misa zahvalnica, slijedi koncert profesora Glazbene škole IMR-a, svirka učenika Osnovne glazbene škole i Srednje škole, a tjedan će zaključiti koncert učenika glazbene škole IMR-a i njihovih kolega iz Zagreba, Osijeka, Pule i Dubrovnika.


Veliki trud organizatora dokaz je ustrajnosti u očuvanju i prenošenju tradicijske glazbe na mlađe generacije, podsjeća Danijel Trinajstić.


– Matetić je svojim izumom istarske ljestvice znao kako zapisati tradicionalne napjeve i od tada se tradicijska glazba ovog kraja razvija. Matetićevi dani su nešto što nas uvijek mora podsjećati kolika vrijednost leži u tradicijskoj glazbi. Tradicijska glazba nikad neće biti toliko popularna kao sva ostala glazba, ali to ne znači da ona nema svoju vrijednost. Dapače, njezina je vrijednost jako velika. Kad se opraštamo s našim maturantima, kažemo im da gdjegod otišli zapamte glazbu kraja iz kojega dolaze, dodao je Trinajstić. Matetićevi dani organizirani su uz podršku PPMHP-a i pokroviteljstvo PGŽ-a.