Festival posvećen novoj glazbi svih žanrova

Muzički biennale Zagreb ove godine slavi 60. rođendan

Kim Cuculić

Umjetnička ravnateljica 31. MBZ-a Margareta Ferek Petrić / Foto MATEJ GRGIĆ

Umjetnička ravnateljica 31. MBZ-a Margareta Ferek Petrić / Foto MATEJ GRGIĆ

Od travnja do rujna ove godine 31. muzički biennale Zagreb održat će se u četirima programskim blokovima – Furioso!, Shifting, Le sacre de l’ été i Celebration! Detaljan program festivalskih blokova predstavit će umjetnička ravnateljica Muzičkog biennala Zagreb Margareta Ferek Petrić



ZAGREB – Muzički biennale Zagreb ove godine slavi 60. rođendan, a bit će održan od travnja do rujna. MBZ je od 1961. godine najaktivniji i najvažniji festival u Hrvatskoj u potpunosti posvećen novoj glazbi svih žanrova. Svake neparne godine Zagreb se na 10 dana transformira u kulturni centar kojem gravitiraju ljubitelji umjetnosti i suvremene glazbe šire regije i Europe. Ove godine zbog pandemije COVID-19 organizatori su odlučili predstaviti nešto drukčiji oblik festivala.



Od travnja do rujna ove godine 31. muzički biennale Zagreb održat će se u četirima programskim blokovima – Furioso!, Shifting, Le sacre de l’ été i Celebration! Detaljan program festivalskih blokova predstavit će umjetnička ravnateljica Muzičkog biennala Zagreb Margareta Ferek Petrić na online konferenciji za medije 15. ožujka ove godine.



– Vrlo raznolik program, koji se obraća publici svih godišta i žanrova, bit će održan na raznim gradskim lokacijama, kao i u online formatu. Dijeljenjem na blokove nadamo se omogućiti nesmetano i sigurno održavanje festivala unatoč mjerama usred pandemije i posljedicama potresa, rekla je umjetnička ravnateljica festivala Margareta Ferek Petrić. Uz nju programski odbor 31. MBZ-a čine Davor Hrvoj, Tomislav Oliver te Ivan Josip Skender.




Slavljeničko izdanje festivala predstavit će pluralizam skladateljskih škola, stilova i karaktera te podsjetiti na mnogobrojne etablirane skladateljske ličnosti druge polovice 20. i početka 21. stoljeća koje su ostavile nezaboravan trag u svijetu suvremene umjetnosti. Festivalskim programom preispitat će se i mogućnosti i perspektive budućnosti glazbe koja se prije svega naslanja na razvoj tehnologije i njezino implementiranje u kreativne procese.
U program Muzičkog biennala Zagreb ove će se godine implementirati festival Jazz.hr/proljeće, a publika će na MBZ-u imati priliku poslušati čitavu lepezu djela, od solističkih koncerata pa sve do opere. MBZ nastavlja i sa skladateljskom majstorskom radionicom.