Dvije videoinstalacije

U Muzeju suvremene umjetnosti: Umjetnička produkcija temeljena na istraživanju ekologije

Kim Cuculić

Ilustracija uz izložbu

Ilustracija uz izložbu

U MMSU-u 14. listopada u 19.30 sati predstavit će se Plateauresidue (hrv. Ostatak platoa), zamišljeni identitet Aljaža Celarca i Eve Pavlič Seifert



U prizemlju MMSU-a u četvrtak, 14. listopada u 19.30 sati predstavit će se Plateauresidue (hrv. Ostatak platoa), zamišljeni identitet Aljaža Celarca (1989.) i Eve Pavlič Seifert (1989.). Njihova umjetnička produkcija temelji se na istraživanju ekologije, koju predstavljaju u obliku videoinstalacija kako bi podigli svijest javnosti.


U svojim radovima daju glas sudionicima projekta, prirodnim formacijama poput stijena, zraka, organizama i drugih skupina tvari, koje reorganiziraju u nove neobične oblike i medijske sustave. Kao tandem djeluju od 2017. kada su bili na rezidenciji na Institutu V2 za nestabilne medije u Rotterdamu. Žive i rade u Novom Kotu, zaleđu šuma Goteniške Gore i Snežnika.


Njihova najnovija senzorna videoinstalacija, »Terra Ignota«, bavi se osjetilnim iskustvom gubitka biološke raznolikosti. Sastoji se od videoprojekcije i vitrina inspiriranih dioramama iz povijesnog muzeja (u MMSU-u je na ogledu samo videoprojekcija). Njihovi izlozi, za razliku od onih u muzejima koji služe kao spekulativni prikaz funkcioniranja ekosustava kako ih vidi čovječanstvo, prikazuju propadanje vrsta u šestom holocenskom izumiranju.