Programski pravac

LUNGOMARE ART Umjetničke instalacije kao trajno nasljeđe EPK-a

Davor Mandić

Sonja Šišić, Emina Višnić, Ivan Šarar i Iva Kelentrić / Foto Sergej DRECHSLER

Sonja Šišić, Emina Višnić, Ivan Šarar i Iva Kelentrić / Foto Sergej DRECHSLER

Umjetnici će izraditi 11 umjetničkih instalacija na 10 lokacija diljem Kvarnera, ulazeći u lokalnu zajednicu ne samo kao promatrači, nego i kao proizvođači značenja vezanih za ljude i kraj u kojem će se njihova djela trajno nastaniti

RIJEKA  Deset kvarnerskih lokacija, jedanaest umjetničkih instalacija – najkraći je to rezime duge i ozbiljno informativne konferencije za novinare u riječkom RiHubu, na kojoj je predstavljen program Lungomare Arta, programskog pravca Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture.Program su predstavili: voditeljica pravca Iva Kelentrić, direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić, pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar te pročelnica županijskog Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić.Umjetničke instalacije bit će djela pozvanih umjetnika, koja će komunicirati s prostorom na kojem će biti postavljena, inspirirajući se njime i – nadaju se tome kustos programa, Čeh Michal Koleček, kao i EPK-ovci – uvirući u njega.Lokacije i umjetnici birani su tako da međusobno korespondiraju, kaže Iva Kelentrić, dok su se ostali sudionici potrudili objasniti koliko su imena umjetnika značajna. Šira publika to, naime, neće odmah zamijetiti, jer među imenima nema onih koja bi takvoj publici bila poznata »na prvu«.Na lokaciji Brseča, točnije u parku pored boćališta na ulazu u Brseč, svoj će rad postaviti danska umjetnica Sofie Thorsen, referirajući se na napuštenu zgradu osnovne škole i rečeni mali park, u kojem će biti postavljen veliki kameni objekt s ispisanim tekstovima koji se odnose na lokalne priče. U Lovranskoj Dragi, blizu staroga mlina, hrvatski umjetnik Davor Sanvincenti iz(g)radit će paviljon na planinarskoj stazi, od kestenova drva i kamena, u konceptu koji materijalizira ideju o mjestu odmora i okrepe, odnosno pruža zaklon i kao mjesto susreta. Malo Volosko imat će čak dvije instalacije.Prvu će u Vološćanskom zaljevu ispod mora na dubini od 15 metara izraditi mlada opatijska autorica Nika Laginja, kao podmorski umjetnički objekt koji čine morski organizmi postavljeni na kamenu konstrukciju, a koji će djelovati kao čistači mora. Drugu instalaciju izradit će češki umjetnik Jiri Kovanda, koji će kamenom skulpturom na početku šetnice uz more u Voloskom »odgovoriti« na instalaciju Nike Laginje, fokusirajući se na ekologiju i društveni kontekst.

Instalacije na ribarnici i plažama


I Rijeka je dvostruka lokacija za instalacije. Na riječkoj ribarnici češki će umjetnik Pavel Mrkus podno svoda, na nešto manje korištenom balkonskom prostoru ribarnice u četiri okrugla otvora postaviti slikovnu i zvučnu instalaciju s ciljem oblikovanja apstraktne priče koja bi se, kako to ističu u EPK-u, trebala prelijevati iznad glava prodavača i kupaca poput mora.Balthazargradsko kupalište druga je riječka instalacija, koju će na riječkoj plaži Grčevo, kod Pajola, izvesti studenti Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka pod mentorstvom Igora Eškinje. Studenti će, onako kako je to radio Baltazar u animiranom serijalu, probati poboljšati, u funkcionialnom i estetskom smislu, rečenu plažu.U Kostreni, točnije na plaži Svežanj na Žurkovu, umjetničko-dizajnerski kolektiv Numen/For Use načinit će umjetničku intervenciju koja će imati za cilj izradu »opreme« plaže, na način da se prepoznaju i definiraju neophodni funkcionalni objekti, ali i da se područje zaštiti. Želja je da plaža postane još poznatija i popularnija.Ispred hotela Miramare u Crikvenici slovački umjetnici Ilona Nemeth i Marian Ravasz izradit će umjetničko djelo povezano s poviješću Crikvenice kao grada otvorenog došljacima, onima koji dolaze na odmor ili onima koji traže utočište. Tema gostoljubivosti bit će prikazana u formi betonskog stola kao mjesta susreta.Najveću instalaciju izradit će japanska umjetnica Harumi Yukutake u parku Kapić u blizini trajektnog pristaništa Lopara na Rabu, inspirirana pijeskom i kamenom, koji će u formi skulpture postati sastavnim dijelom parka.Instalaciju koju će zbog specifičnosti prostora i same instalacije morati dotegliti helikopterom, izradit će čileanski autori, arhitekt Smiljan Radić i umjetnica, i njegova supruga, Marcela Correa. Na brdu iznad Baške na otoku Krku pored mrgara Ljubimer s jugozapadne strane naselja umjetnički je par odlučio postaviti instalaciju koja će naglašavati mrgare, ujedno, kako to kažu umjetnici, poštujući njihove vrijednosti i strukturu i ne dominirajući nad njima oblikovanjem i materijalima.Posljednja predstavljena lokacija i instalacija bit će postavljena u blizini Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju, a za nju će biti zaduženo najveće ime ove družine, britanski umjetnik s njujorškom adresom Liam Gillick. On će izraditi klupice s ucrtanim univerzalnim matematičkim formulama u neposrednoj blizini Muzeja, umjetnički promišljajući odnos industrijskog i turističkog karaktera grada. U opisu projekta stoji da Gillickov rad tematizira, uz različitost, glavne teme EPK projekta: vodu, rad i migracije.

Autorske bure


U kontekstu Lungomare arta, programskog pravca koji se nekad zvao samo Lungomare, nastale su i Autorske bure, 16 priča pozvanih pisaca koji pišu hrvatskim, bosanskim, srpskim ili crnogorskim jezikom, inspiriranih njihovim rezidencijalnim boravkom u nekom od kvarnerskih mjesta. Predstavljanje zbornika tih priča održat će se 12. listopada u 19.30 na riječkoj ribarnici.Prema riječima pročelnika Ivana Šarara, dalo bi se zaključiti da mu je draži naziv pravca bio Lungomare, jer prema njegovu mišljenju ovaj »art« dodatak zamagljuje cijelu priču, koja se utječe komunikaciji s lokalnom zajednicom. Ujedno ovaj pravac pokazuje, prema Šararovu mišljenju, i decentraliziranost programa, s obzirom na to da su samo dvije lokacije riječke.Emina Višnić svoje je izlaganje počela neusporedivošću ovoga projekta s bilo čim što se stvaralo u Hrvatskoj ili regiji.- Takav projekt nismo vidjeli kod nas, a ni šire; to je jedinstven projekt koji spaja različite kreativce, tipove znanja i vođenja. Tu je deset timova ljudi, deset lokalnih uprava koje sufinanciraju projekte i prezuzimaju obavezu brinuti se o rezultatima u vremenima koja dolaze – rekla je Višnić također spominjući imena koja su u svijetu umjetnosti poznatija, kao i ona koja će to tek postati.Pročelnica Sonja Šišić podsjetila je na ulogu PGŽ-a u EPK projektu, koja, podsjetimo, nije uvijek bila najjasnija, a koja se prema njenim riječima najviše očituje u pravcima Lungomare Art i 27 susjedstava. Izrazila je i želju da cijeli ovaj projekt bude poticaj lokalnim zajednicama za stvaranje novih kulturnih i turističkih sadržaja. Kelentrić, osim što je o svakom projektu govorila suvereno i informirano, uputila je novinare i na kalendar događanja. Pa će se tako do kraja godine izraditi izvedbena rješenja, da bi se od travnja do rujna sljedeće, EPK-ovske godine, išlo u njihovu realizaciju, odnosno u postavljanje instalacija.Kao svojevrsni »teaser« projekta opisana je izložba u RiHubu, kao i ona u Tower centru, izložbe na kojima se mogu informirati oni koje zanima više o ovoj fazi projekta pravca Lungomare Art.