Ravnateljica Jerica Ziherl odlazi iz riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti

Krim-policija istražuje poslovanje MMSU-a: Milijun i pol za otkup umjetnina potrošili na radni spor

Nela Valerjev Ogurlić

Iako joj mandat traje još godinu dana, ravnateljica MMSU-a Jerica Ziherl definitivno odlazi iz ustanove, dok o povratku u Rijeku pregovara bivši ravnatelj Branko Franceschi



RIJEKA Ravnateljica riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Jerica Ziherl odlazi s funkcije, bivši ravnatelj Branko Franceschi pregovara o povratku u tu ustanovu, Grad odustaje od projekta nove muzejske zgrade arhitekata Randića i Turata, a krim-policija istražuje poslovanje ustanove u protekle dvije godine.


  Tako u najkraćem glase novosti iz riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti čija je ravnateljica Jerica Ziherl podnijela molbu za razriješenje s dužnosti s 30. prosincem ove godine.


  Da Ziherl razmišlja o odlasku iz Muzeja poznato je već duže vrijeme, otkad se natjecala za mjesto docenta na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti. Rezultati tog natječaja još nisu poznati, ali Ziherl nam je jučer potvrdila da iz Muzeja odlazi neovisno o njegovu ishodu.




  – Iako mi mandat traje do 27. studenoga 2012. godine, podnijela sam molbu za razriješenje s te funkcije, a ne namjeravam ostati raditi ni kao kustosica. Moj odlazak iz Muzeja je definitivan, a odluka je motivirana moralnim razlozima – kaže ravnateljica Ziherl.


  – Priznajem da sam ambiciozna, priznajem da sam karijerist i da sam slavoljubna. Ali ništa više od toga. Lopov sigurno nisam! – dodaje Ziherl, dok kuloari bruje da s funkcije odlazi ostavljajući iza sebe goleme dugove.   

Iako okolnosti svoga odlaska nije željela detaljnije obrazlagati, nije ni demantirala da je to povezano s nizom prijava koje su cijeli njezin mandat stavile pod policijsku istragu, a glavna se tiče nanamjenskog trošenja novca za otkup umjetnina.


Muzej je naime, uz suglasnost Grada Rijeke, kod Erste & Steiermarkische banke Rijeka krajem 2010. podigao dugoročni kredit za otkup muzejske građe u iznosu od 2,760 milijuna kuna. Kredit s jednogodišnjim počekom i petogodišnjim rokom otplate bio je namijenjen otkupu umjetničkih djela Mirka Ilića, Slavka Grčka, Ines Matijević Cakić, Mirka Zrinšćaka, Dalibora Martinisa, Marka Košnika i Aljoše Brajdića.


  Međutim, u međuvremenu je Muzeju na naplatu stiglo dugovanje prema tajnici Muzeja Tatjani Jelovica Roglić koja je sudskom odlukom vraćena na posao, deset godina nakon što joj je nekadašnja ravnateljica Ljubica Dujmović Kosovac dala otkaz zbog navodnog nesavjesnog poslovanja. No, kako Grad nije ima novca da plati obeštećenje u iznosu od oko 1,5 milijuna kuna, tako je dio kredita za otkup umjetnina, uz suglasnost Upravnog vijeća Muzeja, prenamijenjen za isplatu sudske nagodbe.


  Tim povodom cijeli mandat ravnateljice Jerice Ziherl našao se pod istragom Odjela za gospodarski kriminalitet MUP-a, a čitavu akciju navodno je inicirala anonimna prijava. No, to nije i jedina prijava na račun ravnateljice, odnosno poslovanja Muzeja, jer ustanovu paralelno s policijom pohode i različite inspekcije, zbog navodnih propusta u području radnih odnosa, zaštite na radu i drugih sumnjivih rabota, pri čemu neki slučajevi graniče s bizarnošću.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista, u utorak, 22. studenoga 2011.