10. izdanje

Kreće novi Tjedan dobre dječje knjige. Evo što vas sve očekuje na “slavlju dječje knjige i čitanja”

Katarina Bošnjak

Foto: M. LEVAK

Foto: M. LEVAK

Tjedan dobre dječje knjige posvećen je kulturi čitanja od najranije dobi, knjigama za djecu i roditelje, razvoju kreativne pismenosti, vizualnoj kulturi i stvaranju pisanih sadržaja za djecu



RIJEKA – U prostoru knjižnice Stribor u Dječjoj kući jučer je održana konferencija za novinare u povodu najave manifestacije Tjedan dobre dječje knjige, najvećeg slavlja dječje knjige i čitanja u riječkoj regiji.


Program manifestacije predstavili su ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, voditeljica programa Gradske knjižnice Rijeka Tanja Badanjak, izvršna urednica za jezike, dječju knjigu i časopise u Školskoj knjizi Emica Calogjera-Rogić te voditelj projekta i marketinga Gradske knjižnice Rijeka Kristian Benić.


Tjedan dobre dječje knjige posvećen je kulturi čitanja od najranije dobi, knjigama za djecu i roditelje, razvoju kreativne pismenosti, vizualnoj kulturi i stvaranju pisanih sadržaja za djecu. Manifestacija se u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka održava od 2012. godine ujedinjujući u nastojanje široku frontu društvenih aktera koji rade na kulturi čitanja djece.


Knjige i stvaralaštvo




Ove će se godine program prvi put u otvorenoj formi održati u Dječjoj kući – prostoru kulture za djecu, roditelje, stručnjake i sve kreativne pojedince u kvartu kulture »Benčić« te domu dječjeg odjela Gradske knjižnice Rijeka kao središnje riječke knjižnice za djecu.


Manifestacija se konceptualno naslanja na tezu da knjige i priča leže u temelju svakog stvaralaštva, pa stoga u program na kreativne načine uklapa elemente gaminga, kazališta, produkt dizajna i STEM-a.


Program Tjedna ujedno je dio cjelogodišnjeg obilježavanja 60. rođendana nastanka Gradske knjižnice Rijeka kao jedinstvene ustanove.


– Manifestacija prati kulturu čitanja od najranije dobi i to je naša središnja manifestacija koja se bavi ovim uzrastom, a koliko je program vrijedan i važan, govori činjenica da su ga podržali i financirali Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Primorsko-goranska županija. Ovo je meni posebno draga godina jer smo u Tjedan uspjeli uključiti i nekoliko nakladnika, to su Oaza, Mozaik knjiga, Ljevak, a kao posebni partner i Školska knjiga. Osim novih partnera i suradnika moram spomenuti i one stare, a to su narodne knjižnice diljem PGŽ-a kojih je ove godine osam – kazao je Niko Cvjetković.


Promicanje čitateljske kulture


U tjedan dana održat će se čak četrdesetak programa, a njihov glavni zadatak je promicanje važnosti čitateljske kulture. Festival započinje u novom dječjem odjelu Stribor s posebnom pričaonicom pod vodstvom Damira Urbana, nastavlja se s predstavljanjem trećih u nizu »Šapica« Slavka Sobina, a s Ivanom Božović slijedi prisjećanje na neke od legendarnih dječjih naslova uz razgovor o njezinoj knjizi »Biblioteka Vjeverica«. Uz Društvo arhitekata Rijeka i Kuću arhitekture Oris predstavit će se »Odrastanje s arhitekturom«, a osim gostovanja tjedan će ispuniti i radionički programi. Ovogodišnji poseban partner Školska knjiga sudjelovat će s ukupno osam programa koji obuhvaćaju čitaonice, raspravljačke i kreativne radionice, mentalne treninge, pričaonice te predstavljanje knjige »U potrazi za Atlantidom« autora Carla i Renza Piana.


– Dječji program Školske knjige obuhvaća uzrast od 0 do 12 godina, a naslovi prate i interese i kognitivne razvoje djece, a tematski pokrivamo sva područja koja su važna za cjelovit razvoj djeteta: jezično-umjetničko, prirodoslovno-matematičko, STEM područje, ekologiju, održivi razvoj i građanski odgoj. U ove dvije pandemijske godine objavili smo sedamdesetak novih naslova za djecu i do sada ih nismo mogli uživo predstaviti našim malim čitateljima i zbog toga nam je izuzetno važno što smo partner ovog Tjedna dobre dječje knjige – kazala je Emica Calogjera-Rogić.


Radionički programi


Od višednevnih radioničkih programa u prvom redu je escape room posebno prilagođen za djecu, kao i izrada taktilne slikovnice u suradnji s udrugom Rijeka 21 te pod vodstvom autorice Jelene Pervan. Na jednodnevnim radionicama će se izrađivati i dizajnirati savršena čitateljska stolica, košare za slikovnice i pop-up knjige. U sklopu projekta »Film svima« održat će se inkluzivna projekcija filma »Ježeva kućica« nakon koje slijedi i radionica znakovnog jezika, a u snack baru »Baltazar« odvit će se zabavni obiteljski »Kakao kviz« posvećen knjigama, stripovima i pop-kulturi.


Za posljednje dane manifestacije planirani su piknik i mini-buvljak, te tradicionalni odlazak u pravu šumu Striborovu na Kantridi pod vodstvom Planinarskog društva Kamenjak, gdje će Srebrenka Peregrin pričati niz bajki, legendi i mitova o odvažnoj i hrabroj djeci iz čitavog svijeta.


Posjetitelji Dječje kuće cijelog će tjedna imati priliku razgledati neke od najvažnijih radova ilustratorica Klare Rusan i Vendi Vernić, a sve radionice i programi su besplatni za posjetitelje uz obveznu prethodnu prijavu.


Cjelokupni program dostupan je na stranicama Gradske knjižnice Rijeka i Dječje kuće.