Festival povijesnog dokumentarnog filma

Kreće 5. izdanje History Film Festivala: Tri će filma imati svoju svjetsku premijeru

Davor Mandić

HFF

HFF

Priče ovogodišnjih filmova vode nas od užasa Korejskog rata, napetosti Hladnog rata, krvavih političkih i vojnih igara oko Afganistana i Iraka, pojave ISIL-a do rasnih sukoba i globalističkih pojavaPeto izdanje History Film Festivala, međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma, održat će se od 14. do 18. rujna 2021. Dvadeset i tri filma iz službenog programa prikazivat će se u riječkom Art-kinu, gdje će se publika imati priliku uživo susresti i razgovarati s brojnim gostujućim autorima, kako to javljaju iz HFF-a. O pobjednicima u devet kategorija odlučivat će međunarodni žiri kojim ove godine predsjeda hrvatski filmski i kazališni redatelj Vinko Brešan.


Premijere


HFF-ovci se diče i time da će na ovogodišnjem izdanju festivala tri filma imati svoju svjetsku premijeru, pet europsku, a dvanaest hrvatsku premijeru.– Specifičnost ovogodišnjeg programa je u tome što se izabrani filmovi bave povijesnim temama i zbivanjima nakon Drugoga svjetskoga rata. Iako strahote toga rata nikako ne treba zaboraviti, moramo se okrenuti pričama o ljudima i događajima bližim našoj svakodnevici, kako bismo bolje razumjeli svijet oko sebe.

Priče ovogodišnjih filmova vode nas od užasa Korejskog rata, napetosti Hladnog rata, krvavih političkih i vojnih igara oko Afganistana i Iraka, pojave ISIL-a do rasnih sukoba i globalističkih pojava. Gledajući te filmove produbit ćete svoja saznanja, pojasniti ljude i događaje obavijene medijskim zastorima te na koncu spoznati uzroke i posljedice njihovih pojava.Priče o poznatim ljudima


Dio ovogodišnjeg natjecateljskog programa donosi i priče o poznatim ljudima kojima smo se više ili manje divili, voljeli ih gledati, slušati i čitati, a sada će nam autori tih filmova rasvijetliti njihove osobnosti i živote. Legendarni Louis Armstrong, kultni sarajevski bend Indexi, glumci Louis de Funès i Oleg Vidov, redatelj Elia Kazan, književnica Toni Morrison i mnogi drugi podsjetit će nas na njihove pjesme i ostvarenja kojima smo se divili, ali i otkriti brojne dosad nepoznate i skrivene detalje iz njihovih života – kažu u HFF-u.U povodu 30. godišnjice početka Domovinskog rata, 15. i 16. rujna održat će se revija 18 dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata. Filmovi će se prikazivati javno, na Pavlinskom trgu u Rijeci, na velikom LCD ekranu.Peto izdanje HFF-a posvećeno je Europskoj godini željeznice pa će se program pod nazivom »Film i željeznica« održati 16. i 17. rujna u Carskoj čekaonici povijesnog »Štacijona« u Matuljima.


history_film_festival