ANTIDIVA

Koncertna sezona u riječkom “Zajcu” nastavlja se gala koncertom Anamarije Knego i prijatelja

Foto D. ŠOKČEVIĆ

Foto D. ŠOKČEVIĆ

Uz prvakinju Opere i riječkog HNK-a u srijedu, 1. veljače, nastupit će njezine posebne gošće Dubravka Šeparović Mušović i Diana Haller te violončelist Petar Kovačić i oboist Antonio Haller



RIJEKA – Koncertnu sezonu riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca nastavlja gala koncert Anamarije Knego naslovljen »Antidiva«. Uz prvakinju Opere i riječkog HNK-a u srijedu, 1. veljače, nastupit će njezine posebne gošće Dubravka Šeparović Mušović, nacionalna prvakinja Opere HNK-a u Zagrebu i Diana Haller, Kammersängerin Opere u Stuttgartu te solisti Riječkog simfonijskog orkestra, violončelist Petar Kovačić i oboist Antonio Haller.


Anamariju Knego kritika je opisivala kao »riječki pjevački biser«, »apsolutni dragulj«, »sopranisticu prelijepoga glasa i snažne emotivne topline«. Kleopatra u Händelovoj operi »Julije Cezar u Egiptu«, Dona Elvira u Mozartovu »Don Giovanniju« i Susanna u »Figarovom piru«, Desdemona u Verdijevu »Otellu«, Violetta Vallery u njegovoj »Traviati« te Alice Ford u »Falstaffu«, a uskoro i Elisabetta u »Don Carlu«; Cio-Cio San, Mimi i Lauretta u Puccinijevim operama »Madama Butterfly«, »La bohème« i »Gianni Schicchi«… Već sam pogled na niz sopranskih uloga koje je u proteklih osam godina Anamarija Knego utjelovila na pozornici riječke Opere, kao i na gostovanjima u Hrvatskoj i inozemstvu, otkriva da je riječ o opernoj umjetnici otvorenoj prema nesvakidašnje raznolikom repertoaru umjetničkih izazova.


Novi repertoar


I za program svojeg gala koncerta Anamarija Knego odabrala je isključivo novi repertoar, onaj kojemu se namjerava posvetiti u svojim budućim sezonama. Riječ je o arijama i duetima soprana i mezzosoprana iz opera »Aida« i »Don Carlo«, »Norma« te »Jenufa«.




»Smjelost i sklonost umjetničkom istraživanju prvo je što povezuje Anamariju Knego s dvjema opernim umjetnicama koje je pozvala da s njom dijele pozornicu ovog koncerta začudnog naslova: Dubravku Šeparović Mušović i Dianu Haller. One u svojim ulogama i izvedbama traže priliku za interpretaciju koja poziva na rizik iskoraka, otkrića, otvaranja perspektive opernog pjevanja kao umjetnosti kreacije, a ne reprodukcije«, ističe Marin Blažević, riječki intendant i operni redatelj koji je s ove tri vrsne pjevačice surađivao na više projekata.


A o pomalo začudnom naslovu koncerta u svom uvodniku za koncertni programski letak navodi: »Antidiva« nije naslov kojim se osporavaju ideja i karakter operne dive, nego naslov kojim se ove operne umjetnice suprotstavljaju njihovoj komercijalizaciji i trivijalizaciji. Anamarija Knego, Dubravka Šeparović Mušović i Diana Haller predstavljaju uvijek svoju autentičnu osobnost, integritet i autoritet. Posvećene umjetnosti pjevanja i glume. Uporno odane opernom kazalištu.«


Vrhunski solisti


Pored ovih dviju iznimnih opernih umjetnica, Anamarija Knego pozvala je i dvojicu vrhunskih solista Riječkog simfonijskog orkestra, violončelista Petra Kovačića i oboista Antonia Hallera koji će izvesti djela Pascullija i Richarda Straussa. Izvedbom gala koncerta ravnat će maestro Marko Hribernik, a uz Riječki simfonijski orkestar sudjelovat će i Riječki operni zbor.


Anamarija Knego nije samo posvećena operna i kazališna umjetnica, koja ipak priznaje da od kazališta i opere više voli prirodu, a posebno šume i planine u okolici Rijeke. Svoje doživljaje i vizualne interpretacije opernih arija i dueta Anamarija Knego odlučila je prikazati i slikama koje će biti projicirane tijekom izvedbe koncertnog programa, a prigodom izvedbe dueta iz Janáčekove »Jenufe«, obje će solistice biti odjevene u pletene kreacije koje je Anamarija Knego osmislila i ručno izradila.