Hrvatski kulturni dom na Sušaku

Kolektiv Igralke dovodi zanimljivu radionicu psihodrame: Za sudjelovanje nije potrebno kazališno iskustvo

S.M.

Foto: Promo

Foto: Promo

Psihodrama je vrsta interaktivne predstave u kojoj protagonist odigrava uloge svog života



Otvaramo mjesto gdje na scenu možete postaviti što god želite i osjećate te isprobati kakvi želite biti. Mislite da znate tko ste i na što ste sposobni?


Psihodrama nije široko poznata među Riječanima, a mladi umjetnički Kolektiv Igralke dovodi je na upoznavanje putem prve radionice koja će se održati 23. i 24. listopada 2020. godine u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Radionica je svojevrsna najava Psihodramskog treninga, kontinuiranog cjelogodišnjeg programa koji će u riječkom HKD-u provoditi vanjski suradnik Kolektiva Igralke, psihodramski psihoterapeut i seksolog Jaka Sotlar. Uvodna radionica namijenjena je svim punoljetnim osobama koje se žele upoznati sa psihodramom, a za sve zainteresirane od 11. mjeseca krenut će i kontinuirana cjelogodišnja psihodramska grupa.


Psihodrama je vrsta interaktivne predstave u kojoj protagonist odigrava uloge svog života. Riječ je o akcijskoj grupnoj ili individualnoj psihoterapiji koja putem spontanosti i kreativnosti razvija nove životne uloge. Psihodrama se bavi svim aspektima života te je primjerena kako za specifične poteškoće (anksioznost, depresija, psihosomatske bolesti, svakidašnji stres, gubici), tako i za općeniti osobni rast.


Voditelj Jaka Sotlar, Foto: Promo




Osnivač psihodrame, Jacob L. Moreno, u svojem je radu spajao psihologiju i kazalište spontanosti, a danas je psihodrama svjetski priznata psihoterapijska metoda koja koristi dramske metode za istraživanje interpersonalnih odnosa i unutarnjeg svijeta pojedinca.


Polaznici psihodramskog treninga koristit će elemente igre za spontanu dramatizaciju scena iz vlastitih života i mašte kroz akcije (riječi, govor tijela, pokret, međusobna udaljenost likova) i interakciju unutar grupe. Član grupe može istraživati svoju sadašnjost, prošlost i vizije budućnosti, situacije koje su se dogodile (ili su se mogle dogoditi, a nisu), izgovorene i neizgovorene misli i osjećaje, želje, fantazije, snove.


Ovaj trening nije tečaj glume ili klasična kazališna skupina, pa tako za sudjelovanje nije potrebno nikakvo kazališno iskustvo. Trening je namijenjen svima koji se žele naučiti bolje izraziti, stupiti u dublji kontakt s vlastitim tijelom i emocijama, prepustiti se improvizaciji “ovdje i sada” te razvijati spontanost i kreativnost.


Voditelj radionice je psihodramski psihoterapeut i seksolog Jaka Sotlar (SLO). Završio je petogodišnju edukaciju iz psihodrame u Zagrebu (akreditirao EAPTI – European Accredited Psychotherapy Training Institute) te diplomski studij seksologije na Sveučilištu Alcala de Henares u Madridu. Dodatno stručno osposobljavanje stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani (dvogodišnji studij sistemske psihoterapije) te na pojedinačnim stručnim radionicama. Već niz godina vodi psihodramske radionice u Sloveniji i Italiji te ima kontinuirane psihoterapijske grupe, individualne i partnerske psihoterapije u Sloveniji (psihodrama.si).


Datum radionice: 23.-24.10.2020., 20-22h (subota od 19:30)


Datum početka redovne grupe: 6.11.2020., 20-22h (potrebna prethodna najava i uvodni intervju)


Voditelj: Jaka Sotlar, psihodramski psihoterapeut (ECP) i seksolog


Organizira: umjetnička organizacija Kolektiv Igralke


Kontakt za prijavu i više informacija: [email protected], Facebook stranica Kolektiva Igralke