Tinta 910

U Villi Ružić održan “Književni salon”

Kim Cuculić

Program Tinte 910, udruge za promicanje kulturnog stvaralaštva, održan je u Spomeničkoj knjižnici



»Književni salon«, program Tinte 910, udruge za promicanje kulturnog stvaralaštva, održan je u inspirativnom ambijentu Spomeničke knjižnice i zbirke Mažuranić-Brlić-Ružić u Villi Ružić na Pećinama.


Nastavak je to višegodišnje suradnje, na koju se osvrnuo i domaćin, povjesničar umjetnosti Theodor de Canziani, istaknuvši kako je ovaj povijesni salon obitelji Ružić zamišljen kao mjesto ovakvih susreta, večeri posvećenih pisanoj riječi, prozi i poeziji.


Program je nadahnuto moderirala doc. dr. sc. Anita Rončević s Učiteljskog fakulteta, dopredsjednica Udruge Tinta 910.




Gordana Lenić čitala je pjesme iz novog rukopisa koji bi uskoro trebao biti objavljen. U proznom dijelu nastupila je članica Danila Linić, koja je ovom prilikom pročitala nagrađenu povijesnu priču »Ispovijed oca Vjekoslava (Aloisiusa), redovnika pavlina«.


Diana Rosandić Živković, predsjednica Udruge Tinta 910, nastupila je s odabirom poezije iz svog bogatog pjesničkog opusa. Izložene su i replike kolaža kojima se u posljednje vrijeme intenzivno bavi ilustrirajući svoje knjige za djecu. Vlasta Linić predstavljena je pričom »Ladina sjećanja«.


Na poziv Tinte 910 posebna gošća večeri bila je Željka Lovrenčić, dopredsjednica DHK-a iz Zagreba, književnica, prevoditeljica, hispanistica, diplomatkinja i književna kritičarka.


Za ovo književno događanje odabrala je i prezentirala poeziju prevedenu i objavljenu u književnom časopisu Puentes. Lovrenčić je govorila o iskustvima međunarodne književne suradnje, čemu je posebno posvećena djelujući u časopisu DHK-a Most.


Nakon nje nastupio je član iz Zagreba, Stevo Leskarac, svestrani i višestruko nagrađivani umjetnik koji se predstavio poezijom posebno napisanom za »Književni salon«.


U glazbenom dijelu programa publika je imala priliku uživati u nekoliko glazbenih djela starih majstora u interpretaciji darovite mlade violinistice Katje Lenić, učenice iz klase profesorice Nataše Veljak.


Program je održan pod pokroviteljstvom Fonda za kulturu Društva hrvatskih književnika te Primorsko-goranske županije.