Časopis

U novom broju “Sušačke revije” dvadesetak sušačkih, riječkih i pomorskih priča

Kim Cuculić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Pažnju privlači "Fiume crno – crveno Rijeka", dokumentarni serijal Vanje Vinkovića



Izašao je novi broj Sušačke revije, koji na 128 stranica donosi dvadesetak sušačkih, riječkih i primorskih priča od koji se izdvajaju razgovori s Daliborom Matanićem, poznatim hrvatskim redateljem koji je već desetak godina vezan za Rijeku koju smatra svojim drugim domom. Četiri je godine ovdje snimao hvaljenu seriju »Novine«, a poseban mu je izazov predstavljala režija središnjeg programa otvaranja manifestacije Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u riječkoj luci u kojem je sudjelovalo više od 120 izvođača.


Pažnju privlači i priča »Fiume crno – crveno Rijeka«, kako se zove dokumentarni filmski serijal Vanje Vinkovića koji razotkriva totalitarnu riječku povijest od uljuđenosti Habsburške Monarhije do krvavih obračuna u 20. stoljeću, i koji će se uskoro početi prikazivati na HTV-u. Vinković je razgovarao s brojnim povjesničarima među kojima je i engleska povjesničarka kulture Lucy Hughes-Hallett, autorica svjetskog publicističkog hita o D’Annunziju.


Taj razgovor u cijelosti objavljuje novi broj Sušačke revije, u kojoj su i druge zanimljive priče: koja je bila uloga masona u stvaranju Jugoslavije, kako je od 1947. do 1962. godine u parku kod riječkog Prirodoslovnog muzeja postojao zoološki vrt, kako su dva naša brodograditelja – Mario Tarabocchija iz Malog Lošinja i Marko Vukasović iz Baške projektirali brodove koji su pobjeđivali na America’s Cupu, kako je Riječanin Slobodan Velikić preplovio Atlanski ocean, kako je plivačica Branka Loparić bila najbolja sportašica Jugoslavije… Novi broj Sušačke revije može se nabaviti u Klubu Sušačana, knjižari Edit na Korzu i u prodavaonicama INovina.