Pjesnička manifestacija

Danas počinje festivalski dio programa 58. Goranova proljeća

Hina

Foto Arhiva/NL

Foto Arhiva/NL

Najstarija i najznačajnija domaća pjesnička manifestacija Goranovo proljeće tradicionalno se održava u ožujku, no ove je godine uslijed pandemije festivalski dio programa prebačen za lipanj



Predstavljanje petero mladih europskih pjesnika i pjesnikinja otvorit će u petak, 4. lipnja, u parku ispred književnog kluba Bookse pjesničku manifestaciju 58. Goranovo proljeće, koja će do 6. lipnja u Zagrebu i Rijeci ugostiti niz istaknutih autora i autorica svih generacija.


Najstarija i najznačajnija domaća pjesnička manifestacija Goranovo proljeće tradicionalno se održava u ožujku, no ove je godine uslijed pandemije festivalski dio programa prebačen za lipanj, dok su 21. ožujka u Lukovdolu dodijeljene nagrade 58. Goranova proljeća, Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu Evelini Rudan te Goran za mlade pjesnike Vidi Sever.


Festival će od 4. do 6. lipnja u Zagrebu i Rijeci ugostiti sedam europskih te 18 domaćih pjesnikinja i pjesnika svih generacija. Prvog dana programa, 4. lipnja, na platou ispred Bookse predstavit će se petero mladih europskih pjesničkih autora i autorica.




Iz Novog Sada stiže Alen Bešić, nagrađivani prevoditelj i autor koji je objavio četiri knjige poezije. Od 2007. godine radi kao urednik časopisa za književnost i teoriju Polja, a od 2012. i kao urednik izdavačke djelatnosti Kulturnog centra Novog Sada. Stanka Hrastelj nagrađivana je slovenska autorica koji objavljuje pjesme i romane te prevodi poeziju sa srpskog i hrvatskog jezika.


Iz Beča dolazi Sandra Hubinger, čije su pjesme prevedene na engleski, talijanski i francuski jezik te je 2018. dobila stipendiju H. C. Artmann grada Salzburga i tamošnje književne kuće Literaturhaus Salzburg. U pjesničkom programu pred Booksom pridružit će im se i britanska autorica Helen Mort, šeterostruka dobitnica nagrade Foyle za mlade pjesnike, nagrade Eric Gregory, kao i nagrade za mlade pisce Manchester Poetry Prize 2008. Helen predaje kreativno pisanje na sveučilištu Manchester Metropolitan.
Predstavit će se i Ronald Orcisk, mađarski književnik koji je objavio pet pjesničkih knjiga, preveden je na desetak svjetskih jezika te dobio više književnih nagrada. Urednik je književnog časopisa Tiszatáj.


Njihovo je gostovanje ostvareno u suradnji s dugogodišnjim partnerom Goranova proljeća, platformom Versopolis. Platforma je nastala 2014., uz podržku Europske komisije, te od prve godine nastanka potiče pjesništvo mladih europskih autora u vidu prijevoda te sudjelovanja na brojnim književnim i pjesničkim manifestacijama.


U subotu, 5. lipnja, manifestacija se seli u Rijeku, gdje će na terasi Slovenskog doma KPD Bazovica svoju poeziju čitati pjesnikinje i pjesnici iz Mađarske, Austrije, Srbije, Slovenije, Slovačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Hrvatske.


U nedjelju, 6. lipnja, program se vraća u Zagreb, gdje će u dvorištu kluba Močvara biti organizirano završno pjesničko čitanje uz glazbeni program zagrebačkog free rock sastava Radost!.