Kontroverzni dobitnik Nobela

Smeta mu što se govori o reakcijama: Handke u rodnoj Koruškoj prekinuo susret s građanima i otkazao susret s novinarima

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Ja stojim pred svojim vrtnim vratima i tu je 50 novinara i svi postavljaju pitanja poput Vas. Ni od koga od njih ne čujem da je i pročitao nešto što sam ja napisao. Svi govore samo o reakcijama. Ja sam pisac, dolazim od Tolstoja, Homera, Cervantesa. Pustite me na miru i ne postavljajte mi takva pitanje", rekao je Handke, a kako prenosi austrijski radio Oe1.BERLIN/BEČ – Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke naprasno je u utorak navečer prekinuo razgovor s novinarima u rodnom Griffenu u Koruškoj, a otkazan je i za srijedu planirani susret s novinarima.


Susret u Griffenu u utorak navečer prekinut je nakon što je jedan novinar Handkea upitao što misli o kritici koju mu je dan prije uputio dobitnik Njemačke književne nagrade Saša Stanišić.


“Ja stojim pred svojim vrtnim vratima i tu je 50 novinara i svi postavljaju pitanja poput Vas. Ni od koga od njih ne čujem da je i pročitao nešto što sam ja napisao. Svi govore samo o reakcijama. Ja sam pisac, dolazim od Tolstoja, Homera, Cervantesa. Pustite me na miru i ne postavljajte mi takva pitanje”, rekao je Handke, a kako prenosi austrijski radio Oe1.
Nakon toga je dodao kako više nikad neće odgovarati na pitanja novinara koji se, “unatoč Nobelovoj nagradi”, ne zanimaju za njegovu književnost.


U srijedu ujutro je iz općine Griffen priopćeno kako se otkazuje za poslijepodne najavljeni susret Handkea s građanima i medijima.


Saša Stanišić, dobitnik ovogodišnje Njemačke književne nagrade, jedne od najvažnijih književnih nagrada za njemačko govorno područje, u svom je govoru na svečanosti dodjele nagrade povodom otvaranja Frankfurtskog sajma knjige žestoko kritizirao ovogodišnju odluku o dodjeli Nobelove nagrade Peteru Hendkeu.


Stanišić, koji potječe iz Višegrada u BiH te je u ranim devedesetima zbog rata prebjegao u Njemačku, kritizirao je Handkea zbog njegove podrške Miloševićevom režimu tijekom rata u devedesetima.


Dodjela Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu je, zbog njegove podrške Miloševiću i negiranja genocida u Srebrenici, diljem svijeta te posebice na jugoistoku Europe, naišla na brojne osude.