"Storie italiane"

Sa(n)jam knjige u Istri: Predstavljeni “Razdomljeni” Marija Desiatija

Portal Novi list, Hina

Mario Desiati / Foto Duško Marušić Čiči

Mario Desiati / Foto Duško Marušić Čiči

Riječ je o knjizi o dolascima, odlascima te o egzistencijalnom stanju cijele jedne generacije



“Razdomljeni”, naslov je knjige autora Marija Desiatija, objavljene u izdanju naklade OceanMore, koja je u ponedjeljak navečer predstavljena na 29. izdanju manifestacije Sa(n)jam knjige u Istri u sklopu programa “Storie italiane”.


Riječ je, kako se čulo na predstavljanju, o knjizi o dolascima, odlascima te o egzistencijalnom stanju cijele jedne generacije koja možda jest vezana za talijanski jug, ali je nekako ipak transnacionalna jer se u toj priči mogu prepoznati mladi i odrasli ljudi i u Hrvatskoj.


“Ova knjiga u sebi ima nešto bezvremensko, iako je vezana uz naše vrijeme. Knjiga je slojevita, pametno napisana puna potencijala možda i za neke daljnje projekte. Ono što ju razlikuje od ostalih knjiga je to što je nagrađena najvećim talijanskim priznanjem, nagradom Strega”, istaknuo je Andrea Matošević.




Autor knjige Mario Desiati priznao je da je uzbuđen te da je kao mnogi njegovi najdraži pisci pod prisilom studirao pravo i postao pravnik.


“Nagrada Strega puno mi znači, jer dolazim iz jednog kraja odnosno talijanske regije Puglia gdje su se rodili mnogi poznati pisci”, ustvrdio je Desiati koji je pohvalio prevoditeljicu na hrvatski Anu Badurinu, te rekao je da je, u nogometnom žargonu, top-player, odnosno prevoditeljski Luka Modrić.


Govorio je o naslovnoj sintagmi u originalu, na njegovom dijalektu spatriati, odnosno spatriato znači pogrešan, drukčiji, u Bariju simpatičan, luckast, smiješan, a u Foggi bi te pod tom sintagmom, kako je rekao “netko maknuo”, dok na književnom jeziku to znači bez domovine. Bilo je govora i o odabiru imena protagonista te o raznim drugim temama.


Urednica knjige Nataša Medved rekla je kako naklada OceanMore prati svjetsku suvremenu produkciju te kako najčešće objavljuje prijevodnu književnost s time da su, kako je rekla, “te književne nagrade poput Strege, koje su važne i prestižne u matičnim zemljama, jedan svjetionik i pokazatelj”.


Neovisno o tome, dodala je, to nije jedini motiv zbog kojeg se ta naklada odlučuje za nekog autora. No, u ovom slučaju u izdavačkoj kući OceanMore procijenili su da se to djelo savršeno uklapa u njihovu produkciju.


Sanja Roić, definirajući se razdomljenom Puljankom, kazala je da se stalno voli vratiti Puli, posebice za predstaviti tako sjajnu knjigu, kojoj se treba vraćati.


“Čitala sam knjigu u originalu, sjajan stil, vrlo zanimljiv rukopis, autor je napravio sjajan posao”, ustvrdila je.


Mario Desiati diplomirao je pravo 2000. godine u Bariju, a potom se zaposlio u odvjetničkom uredu te objavio niz eseja o temama iz građanskog prava. U Rim se preselio tri godine kasnije gdje je radio za književni časopis “Nuovi argomenti” čiji je suosnivač bio Alberto Moravia, a istodobno je bio i urednik u najvećoj izdavačkoj kući u Italiji Arnoldo Mondadori Editore.


Te iste godine objavio je svoj prvi roman “Neppure quando e’ notte” i do sada je objavio šest romana te zbirku pjesama. Za svoj književni opus dobio je brojne nagrade dok je za roman “Spatriati” odnosno “Razdomljeni” dobio je nagradu Strega 2022. godine.