Odlazak u 54. godini

Preminula spisateljica i prevoditeljica Milena Benini

Davor Mandić

Milena Benini / Snimio Darko JELINEK

Milena Benini / Snimio Darko JELINEK

Bila je i sudionicom projekta "Autorske bure" u sklopu Rijeke-EPK



ZAGREB  Nakon kratke i teške bolesti u 54. godini preminula je istaknuta spisateljica i prevoditeljica Milena Benini, javilo je Hrvatsko društvo pisaca, čija je Benini bila članica.


Rođena je u Zagrebu 1966. godine. Obrazovala se u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, slušala je francuski i komparativnu književnost te novinarstvo na Zagrebačkom sveučilištu, a diplomirala je komparativnu književnost na sveučilištu St. George u Oxfordu. Pisati je počela još u osnovnoj školi, a prvu priču objavila je u Siriusu kad joj je bilo 14 godina.


Nastavila je objavljivati kratke priče i članke u časopisima Siriusu, Vijencu, Op. a.-u, Zarezu, Ubiqu i dr. Također je objavljivala radove i na engleskom, u časopisima Neverworlds, Eternity, 69 Flavor of Paranoia. Koautorica je knjiga »The Complete Guide to Writing Fantasy vol. 1« (ur. Darin Park i Tom Dullemond, Dragon Moon Press, Calgary, 2003), sad već u drugom izdanju, gdje je napisala poglavlje »Fantasy Without Clichés-Writing Effectively«, te »The Complete Guide to Writing Science Fiction vol. 1: First Contact« (ur. Dave E. Law, Dragon Moon Press, Calgary, 2007), s poglavljima »Attack of the Monster Plot: Ideas«, »Settings and Plots« te »I Don’t Know That Bug-Eyed Monster from Adam: Clichés in SF«.




Tradiciju objavljivanja romana u nastavcima nastavila je i na svom blogu Milerama, gdje je 2008. godine besplatno objavila prvi tom fantastičnog romana »Svećenica Mjeseca«, koji je kasnije kao knjigu izdala Zagrebačka naklada 2014. godine.


Milena Benini bila je i sudionicom projekta »Autorske bure« programskog pravca Lungomare Art Rijeke 2020 EPK-a. Boraveći na rezidenciji u Mošćeničkoj Dragi napisala je priču »Šuma pored mora«, objavljenu u zborniku »Autorske bure«.