'Klasic(i) suvremenici'

Predstavljena knjiga naše novinarke i urednice Kim Cuculić: Kazališna kritika koja je minuciozna, otvorena i dobronamjerna

Jakov Kršovnik

Svjetlana Hribar, Kim Cuculić i Miljeko Marin / Snimio Roni BRMALJ

Svjetlana Hribar, Kim Cuculić i Miljeko Marin / Snimio Roni BRMALJ

Knjigu su predstavili Miljenko Marin, Svjetlana Hribar i sama autorica, a u njoj se nalaze kazališne kritike koje je autorica, najvećim dijelom, objavljivala u Novom listu od 2007. godine do kazališne sezone 2018./2019.RIJEKA  U antikvarijatu Ex libris sinoć je predstavljena knjiga naše novinarke i urednice Kim Cuculić »Klasic(i) suvremenici«. Knjigu su predstavili Miljenko Marin, Svjetlana Hribar i sama autorica.


U knjizi se nalazi odabir kazališnih kritika koje je autorica, najvećim dijelom, objavljivala u Novom listu od 2007. godine do kazališne sezone 2018./2019. Kritike su podijeljene u dva dijela, na predstave stranih i hrvatskih autora, te poredane kronološki, tako da prate razdoblje autora drame ili predloška po kojem je predstava napravljena.


Kim Cuculić: Klasic(i) suvremenici / Snimio Roni BRMALJ


Kim Cuculić: Klasic(i) suvremenici / Snimio Roni BRMALJ

– Glavna obilježja autorice, kao kritičarke, minuciozna su pripremljenost, otvorenost prema različitim kazališnim poetikama i iskustvima te dobronamjernost pri pisanju, odnosno stil koji nikad nije uvredljiv ni napadački. Nije lako biti kazališni kritičar u maloj sredini jer srećeš ljude o kojima pišeš, no Kim je uvijek karakterizirao taj stil koji je nastojao obraniti glumica i redatelja, kazao je Miljenko Marin, dugogodišnji novinar i nekadašnji urednik »Kulture« u Novom listu.


Knjiga je i zahvalna kronika kazališta u Rijeci proteklih dvanaest godina, jer su uvrštene pretežito kritike predstava Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci i predstave prikazane na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci (MFMS). No, uključene su i predstave odigrane u Puli, Brijunima, Zagrebu i drugdje.


Kim Cuculić: Klasic(i) suvremenici / Snimio Roni BRMALJ


Kim Cuculić: Klasic(i) suvremenici / Snimio Roni BRMALJ»Klasic(i) suvremenici« započinju Sofoklom, odnosno kritikom predstave Lenke Udovički »Antigona – 2000 godina kasnije« te nastavljaju pratiti autore polazišnih tekstova kroz književna razdoblja i povijest. Nakon Sofokla, nastavljaju se kritike predstava prema tekstovima Euripida i Plauta, preko Miguela de Cervantesa i najvećeg Williama Shakespearea, moderne drame Čehova i Ibsena, do majstora teatra Luigija Pirandella i na kraju suvremenih autora poput Christe Wolf i Gorana Stefanovskog. Drugi dio knjige rezerviran je za polazišne tekstove hrvatskih autora i okuplja velika imena hrvatske drame od Miroslava Krleže preko Ive Brešana, do autora našega vremena, Mire Gavrana i najmlađih Irene Škorić, Olje Lozice i Ivora Martinića.


Kim Cuculić: Klasic(i) suvremenici / Snimio Roni BRMALJ


Kim Cuculić: Klasic(i) suvremenici / Snimio Roni BRMALJPrema riječima autorice, poveznica među tekstovima je kritika uprizorenja klasičnih predložaka u suvremenom kazalištu. Slijedeći knjigu možemo dobiti dobar početni uvid u različite načine i kazališne poetike kojima se pristupa klasicima svjetske i hrvatske književnosti, kao i suvremenim autorima. Ti su pristupi raznoliki, od čvrstog pridržavanja za predloške, do autorskih projekata i bitnih odstupanja od klasika. Tako čitatelji mogu dobiti uvid u poetike redatelja poput Aleksandra Popovskog, Paola Magellija, Vita Taufera, Tatjane Mandić Rigonat, Neve Rošić, Olivera Frljića i drugih.


Na naslovnici knjige ističe se lik Williama Shakespearea, najzastupljenijeg dramatičara u knjizi, a po mnogima i najvećeg dramatičara svih vremena, dok se iza njega nalaze Miroslav Krleža, kao jedan od najznačajnijih predstavnika hrvatske drame i Anton Pavlovič Čehov, čiji je novi tip dramskog izraza znatno utjecao na europsko kazalište.


Predstavljanju je nazočio i autor naslovnice Rafael Cuculić, a Dorian Cuculić svojim je nastupom na klaviru otvorio i zatvorio dobro posjećeno predstavljanje.


Kim Cuculić: Klasic(i) suvremenici / Snimio Roni BRMALJ


Kim Cuculić: Klasic(i) suvremenici / Snimio Roni BRMALJ