Djelo Nataše Mataušić

Predstavljena knjiga ‘Diana Budisavljević-prešućena heroina Drugog svjetskog rata’

Hina

Natasa Mataušić / Foto Nikola Cutuk/PIXSELL

Natasa Mataušić / Foto Nikola Cutuk/PIXSELL

Riječ je o višegodišnjem istraživačkom radu povjesničarke Mataušić o humanitarki Diani Budisavljević i događajima o kojima se dosad šutjelo ili je bilo vrlo malo poznato



U povodu Dana sjećanja, kojim se obilježavaju stradanja djece u sisačkom Dječjem logoru  u drugoj polovici 1942. godine, u Sisku je predstavljena knjiga Nataše Mataušić, “Diana Budisavljević – prešućena heroina Drugog svjetskog rata”.


 


Riječ je o višegodišnjem istraživačkom radu povjesničarke Mataušić o humanitarki Diani Budisavljević i događajima o kojima se dosad šutjelo ili je bilo vrlo malo poznato. Autorica Nataša Mataušić uvodno je napisala, da je knjigu  posvetila svim ženama i majkama svijeta, posebno Diani Budisavljević, koja je iz ustaških logora, prihvatilišta i domova spasila oko 7700 djece.




“Najbolnije iskustvo u radu su mi bile brojne fotografije bespomoćne djece. Danas su ti odrasli ljudi ponovo žrtve onih koji negiranju njihova stradanja. Ovom knjigom sam nastojala otkloniti nepravdu koja je učinjena prema njima i Diani Budisavljević”, rekla je Mataušić.


Kako je na promociji u Gradskoj galeriji Striegl rekao promotor Milan Radanović iz Arhiva Srba u Hrvatskoj, ova tema tek nakon 2.000 godine postupno ulazi u hrvatsku historiografiju.


U obradi akcije Budisavljević, kako je rekao, autorica je imala mnogo poteškoća, ponajprije jer se radi o stradanjima najmlađih, što je mučan, težak i jeziv sadržaj, zatim, jer više nije bilo živih aktera događaja s kojima bi mogla razgovarati, te što su mnogi dokumenti iz tog razdoblja nestali ili se ne zna gdje su. Osim toga, i obimna građa postojećih povijesnih izvora, dodao je Radanović, disperzirana je na širokom području, pa je većina aktera događaja nepoznata ili zaboravljena.


“Tek pojavom te znanstvene monografije, mnoge dosad nepoznate činjenice, koje su ranije bile mistificirane ili politizirane, došle su na vidjelo. Hrvatska historiografija ima čast i zadovoljstvo što se ove nezahvalne teme prihvatila hrvatska znanstvenica”, rekao je Milan Radanović.


Posebno poglavlje u knjizi zauzima Dječji logor u Sisku, jedini takav na području porobljene Europe. Na nekoliko lokacija logora, umrlo je 1152 djece, a smrtnost je bila 24 posto.


Knjiga ima osam poglavlja, a objavila ju je izdavačka kuća Profil. Urednik knjige “Diana Budisavljević prešućena heroina Drugog svjetskog rata” je ugledni novinar i publicist Maroje Mihovilović. Nakon predstavljanja knjige, prikazan je dokumentarni film “Zaveštanje”, autora Ivana Jovića, u kojem bivša djeca, ratni stradalnici svjedoče o ratnim događajima.


Dani sjećanja, kojeg prvi put zajednički organiziraju Srpsko narodno vijeće i Gradska galerija Striegl, nastavit će se nedjeljnom komemoracijom na Dječjem groblju u Sisku.