RI LIT

Povratak u dvoranu Filodrammatice. Devet autora nastupa u osmoj riječkoj Noći velikog čitanja

Claudia Bošković

Foto Kristina Barišić

Foto Kristina Barišić

Cijela priča je krenula upravo u Filodrammatici. Ova je godina posebno značajna jer je prošlo deset godina otkako je održan prvi javni zajednički nastup književnika u siječnju 2013. godine



RIJEKA – Dvorana Filodrammatice u petak, 3. ožujka, ugostit će u 20 sati omiljeno riječko književničko okupljanje Noć velikog čitanja, manifestaciju Ri Lita koja će se – izuzevši virtualnu pandemijsku inačicu – održati u svome osmom izdanju. Ri Lit neformalna je književna skupina koju čine riječki autori povezani u cilju reafirmacije beletrističkih vrijednosti, promocije i pojačane konzumacije književnog stvaralaštva, a cijela priča, koja je krenula upravo u Filodrammatici ove godine jest posebno značajna jer prošlo je, naime, velikih deset godina otkako je održan prvi javni zajednički nastup književnika u siječnju 2013. godine.


Neočekivano i neizvjesno


Javni nastupi Ri Lita, koji uključuju čitanje radova, služe popularizaciji književnosti i poticanju zatomljene svijesti o važnosti i vrijednosti literature, a ovom prilikom pred riječkom publikom nastupit će devet autora. Igor Beleš predstavit će se pričom »Drugi prvi«, o blizancima od kojih je samo jedan uspješan, odlikaš i sjajni nogometaš, iako onaj prvi za suprugu ima zgodnu manekenku za migrene. Gordana Brkić Žagar će pročitati, dok nestrpljivo iščekujemo njezin debitantski roman, priču »Četvrtak«, o ljetnom danu koji nije tako lijepo počeo, ali unatoč neugodama i sramu glavne junakinje četvrtak proveden na ručniku uz more ipak donosi sjajan preokret. Doris Pandžić će se predstaviti pomalo tjeskobnom pričom smještenom u dom za nezbrinutu djecu pod naslovom »Svima je potrebna ljubav«, a tko je njezina junakinja Milena, saznat ćete ukoliko ne budete provjeravali sadržaje vaših mobitela. Davor Mandić će pročitati priču »Zlato« o dvojici prijatelja, a ono što se krije iza naslova ovog plemenitog metala potpuno je neočekivano i neobično neprivlačno, kaže se u najavi. Dunja Matić Benčić je u nedoumici između dvaju naslova. Hoće li se predstaviti »Zidovima«, u kojima analizira problematične odnose među partnerima, ili pak hommageom stanovitoj književnoj skupini »Djeca upijaju kišu i rastu prema oblacima«, ostaje sasvim neizvjesno sve do petka, 3. ožujka.


Besplatan ulaz


Enver Krivac će u rukama držati priču »Moja imaginarna žena«, koja već samim naslovom najavljuje samoću ironičnog lika koji uz uvjerljivo pripovijedanje uspješno obmanjuje svekoliku okolinu. Tea Tulić je upravo u procesu pisanja novog romana, a hoće li se u njemu naći priča »Tamaris«, s nježno dirljivim pogledom na ženski lik Bugu, sasvim je neizvjesno, no poetičnost njezine dinamične proze neće kao ni dosad sigurno izostati. Milan Zagorac će pročitati novi uradak naziva »Starka«, priču o obitelji koja se sprema na dugi put automobilom u Belgiju, a kako će se putovanje petero stisnutih završiti, uz nezaobilazne duhovite dijaloge, šteta bi bilo ne saznati iz prve ruke. Zoran Krušvar će se predstaviti, nakon svježe objavljene zbirke »Šuma iza grada«, urnebesnom pričom »Invazija mutanata«. Početak je smješten u riječku ribarnicu, a prodavačicu Ornelu čekaju luda iskušenja u sljedećih osam minuta pripovijesti. Ulaz na nastup je kao i uvijek besplatan i ne uključuje nikakve digitalne platforme za rezervaciju mjesta u dvorani, već jednostavan dolazak na vrijeme, a to je svakako prije 19.55, jer već u 20 sati pred mikrofonom će biti prvi pisac. Nakon manifestacije druženje s autorima se nastavlja u Ciottinoj ulici, u Dnevnom boravku.