Kultivacija

Piše Kim Cuculić: Slučaj Ane Miloš

U jednom od aktualnih medijskih istupa Miloš K. Ilić objasnio je da je sve počelo kao eksperiment. Želio je, kako kaže, opipati književnu scenu, vidjeti kako prolazi autor, kako autorica, i dokle može proći netko tko ne postoji



Jeste li čuli za književnicu Anu Miloš? Neki od vas možda i jesu, drugi nisu, a vjerojatno ima i onih koji su bili na promocijama njezinih knjiga. Pronašli smo i biografiju autorice, koja kaže ovako: »Rođena je 1992. u Beogradu. Tu i radi, kad mora. Dobitnica je nagrade »Miodrag Borisavljević« (2016.) za najbolju kratku priču i nagrade »Đura Đukanov« za najbolju zbirku kratkih priča. Zbirku pripovijedaka »Kraj raspusta« objavila je 2019. godine. Zbirka je ušla u uži izbor nagrade »Edo Budiša« (2020.). Prvu priču objavljuje u »Rukopisima 392«, a zatim i po internetskim časopisima i periodici.«


»Ana Miloš stvorila je autentičan pripovijedni svijet u kojem nalazimo niz uspješnih likova, pogotovo ženskih, koji tematiziraju vrijeme u kojem živimo i s čijim se indirektnim posljedicama oni suočavaju«, napisao je žiri u obrazloženju uz napomenu kako se njezin rukopis kvalitetom i kompozicijom izdvojio od ostalih rukopisa pristiglih na natječaj. Prema propozicijama nagrade zbirka Ane Miloš potom je tiskana u 350 primjeraka. Dobila je ona i nagradu za kratku priču čiji je novčani iznos bio 50.000 dinara.


I bila bi to sjajna biografija mlade književnice, koja se eksponirala i na javnim predstavljanjima i u medijima, sigurno, i potpisivala knjige obožavateljima, da se ovih dana nije razotkrilo da Ana Miloš zapravo – ne postoji?! Prevara s nepostojećom autoricom razotkrivena je nakon što je izdavačka kuća Plato ove godine objavila knjigu »Po zanimanju: Ana Miloš« Miloša K. Ilića, dramaturga i pisca rođenog 1987. godine u Pančevu. Lažna Ana Miloš, zapravo prijateljica Miloša K. Ilića, gostovala je tijekom godina u raznim emisijama, govoreći detaljno o »svojim« knjigama, pokazujući da je dobro naučila gradivo. U jednom od aktualnih medijskih istupa Miloš K. Ilić objasnio je da je sve počelo kao eksperiment. Želio je, kako kaže, opipati književnu scenu, vidjeti kako prolazi autor, kako autorica, i dokle može proći netko tko ne postoji.




»Vrtoglavo su se počele događati stvari Ani Miloš, gotovo joj se samo nametalo, što nagrade, pozivi, izdavanje knjiga… Naravno da žene i dalje ne prolaze isto kao muškarci, ali ovo moje iskustvo je imalo za zaključak ne samo da sam prolazio bolje kao žena, nego sam uopće prolazio kao žena, dok kao muškarac nisam uopće prolazio, niti dobivao ni mejl, ni odgovor«, izjavio je pisac Miloš K. Ilić.


U opisu knjige »Po zanimanju: Ana Miloš« navodi se da ona ukazuje na to kako se danas u Srbiji objavljuju knjige: »A, nakon svega, postavlja se jedno jedino pitanje: tko sve piše na domaćoj književnoj sceni, ako takva više uopće i postoji, i što je sve potrebno učiniti da biste postali objavljeni književnik… ili književnica. Svi ti najrazličitiji doživljaji mnogih književnika, urednika, prevodilaca, lektora, čitalaca, novinara, kritičara, poznanika, možda i prijatelja, simpatija, mrzitelja, nijemih promatrača iz mračnih kutaka internetskog prostranstva, a s kojima je Ana Miloš na različite načine dolazila u kontakt, davali su joj uvijek još jedan sloj. Svi ti ljudi zaista su uspjeli od nekoga tko ustvari ne postoji napraviti osobu od krvi i mesa, koja pokreće tu krvavu mašinu.«


Ilić najavljuje i novu knjigu, ne zna još pod kojim imenom će izaći, ali imat će naslov »Knjiga štampana u nula primeraka«. Zanimljivo je što je ranije spomenuta godišnja književna nagrada »Edo Budiša« Gradske knjižnice Pazin, pri kojoj djeluje književna rezidencija Kuća za pisce – Hiža od besid, 2017. godine pripala upravo Milošu K. Iliću za djelo »Umorni kao psi«. U obrazloženju nagrade je navedeno da je Milošu K. Iliću uspjelo napisati knjigu izuzetne imaginacije i provokativnosti.


Kad je riječ o imaginaciji i provokativnosti, mogli bismo reći da je »Ana Miloš« zaista uspio književni eksperiment, koji je raskrinkao cjelokupnu izdavačku mašineriju i način na koji funkcionira knjižno tržište. Možemo se zapitati koliko još takvih Ani Miloš ima među nama i tko nam se zapravo predstavlja na književnim promocijama?