Međunarodni sajam knjiga

Ovogodišnji Interliber posjetilo oko 100 tisuća posjetitelja

Hina

Interliber je okupio oko 250 izlagača koji su nudili domaća i inozemna izdanja, a osim predstavljanja knjiga i autora tijekom Interlibera održavane su književne radionice i okrugli stoloviZAGREB – Ovogodišnji 37. Međunarodni sajam knjiga i učila – Interliber, Sajma glazbe i multimedije te Reboot Infogamer zatvaraju se u nedjelju na Zagrebačkom velesajmu, a voditelj projekta Interliber Zoran Ušurić izjavio je kako je Interliber posjetilo oko 100 tisuća posjetitelja.


Za razliku od prošle godine, komercijalni prostor u 5. i 6. paviljonu Zagrebačkoga velesajma bio je veći za oko dva posto, dodao je.


Ušurić je ocijenio i kako atmosfera na Interliberu pokazuje da su nakladnici zadovoljni prometom.
Interliber i Sajam glazbe i multimedije održavali su se od 11. do 16. studenoga, a Sajam informacijskih tehnologija počeo dan kasnije, 12. studenoga.


Interliber je okupio oko 250 izlagača koji su nudili domaća i inozemna izdanja, a osim predstavljanja knjiga i autora tijekom Interlibera održavane su književne radionice i okrugli stolovi.


Na središnjoj pozornici Sajma te na štandovima nakladnika predstavljani su novi naslovi knjiga, među kojima i 4. kolo Djela Ivana Aralice te 2. kolo hrvatskoga izdanja Djela Ive Andrića.


Predsjednik Udruge nakladnika pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Neven Antičević smatra kako u nakladništvu dno krize možda još nije dosegnuto.


»Broj naslova dvostruko je manji nego što je bio prije pet godina i stalno se govori o tome da je ovo dno«, rekao je Antičević dodavši kako su nakladnicima potrebni čitatelji koji žele čitati i koji si to mogu priuštiti, a upravo u tome i leži osnovni problem cijele struke jer se zbog smanjene potrošnje na knjige ne proizvodi dovoljno novih knjiga.


Ovogodišnja književna nagrada VBZ – Tisak Media za najbolji neobjavljeni roman dodijeljena je Ivici Prtenjači za roman »Brdo«, a banjalučka zaklada »Kočićevo pero« iz Republike Srpske u BiH ove je godine nagradu uručila novinaru Dragi Hedlu za roman »Donjodravska obala«.