DPKM

Objavljeni rezultati: Četiri autorice dominirale u čitanosti besplatnih e-knjiga

Davor Mandić

Čak prva četiri mjesta na godišnjoj ljestvici najčitanijih proznih naslova zauzimaju oni domaćih autorica: Maše Kolanović, Aleksandre Kardum, Ivane Bodrožić i Marine Vujčić, a najčitaniji pjesnički naslov izbor je iz poezije Ane Ahmatove



 


 


ZAGREB – Društvo za promicanje književnosti na novim medijima, koje vodi sjajan i važan projekt Besplatne elektroničke knjige, javlja da na godišnjoj ljestvici najčitanijih proznih naslova čak prva četiri mjesta zauzimaju domaće autorice: Maša Kolanović, Aleksandra Kardum, Ivana Bodrožić i Marina Vujčić, a da je najčitaniji pjesnički naslov izbor iz poezije Ane Ahmatove.




DPKM je u okviru BEK-a tijekom 2022. godine objavio 24 nova naslova, tako da je trenutno na mrežnim stranicama projekta (elektronickeknjige.com) od objavljena 322, dostupno 287 naslova. U istom razdoblju, prema podacima servisa Google Analytics, mrežne stranice projekta zabilježile su 233.111 korisnika koji su online čitali 117.272 e-knjige te na svoje uređaje preuzeli još njih 73.105, što znači da su korisnici projekta tijekom 2022. ukupno čitali i/ili preuzeli 190.367 e-knjiga.


Aspekti čitanosti


U DPKM-u analiziraju i problematiziraju neke aspekte čitanosti.


– Prema rezultatima istraživanja tržišta knjiga u RH (Kvaka, 2021.) znamo da učenici i studenti predstavljaju barem polovicu čitatelja e-knjiga, kao i da gotovo trećina populacije koja ima pristup internetu čita e-knjige, a od njih čak tri četvrtine čita isključivo besplatne e-knjige. Šteta što se u istraživanju ne navodi koliki postotak populacije ima pristup internetu, ali ako se poslužimo podacima iz istog istraživanja provedenog 2016. u kojem se navodi da 72 posto populacije ima pristup internetu (danas ta brojka može biti samo veća), dolazimo do podatka da više od 15 posto građana RH čita isključivo besplatne e-knjige. Ta brojna skupina građana, za koju znamo da uključuje više od polovice onih između 15 i 30 godina starosti, zaslužuje da im se omogući da što bolje zadovolje te svoje čitateljske potrebe.


S druge strane, suvremenim hrvatskim autoricama i autorima, budući da su njihovi naslovi nekomercijalnog predznaka često slabo dostupni ili čak i nedostupni u knjižarskoj mreži, projekt BEK omogućava pristup masovnoj čitateljskoj publici. Što najbolje ilustrira zbirni podatak o čitanosti e-knjiga objavljenih u okviru projekta BEK; samo deset najčitanijih naslova suvremenog hrvatskog pjesništva preuzeto je ili čitano više od 170.000 puta, a proznih čak više od 260.000. O visokoj kvaliteti objavljenih naslova svjedoči, primjerice, i to što su objavljena 23 naslova 8 dobitnika Goranova vijenca te 32 naslova 18 dobitnika Gorana za mlade pjesnike – kažu u DPKM-u.


Najčitaniji naslovi

 


Najčitaniji prozni naslov u 2022. godini je roman »Sloboština Barbie« Maše Kolanović (4.389 čitatelja). Slijedi roman »Ono što sam prešutjela« Aleksandre Kardum (3.802), zbirka priča »100% pamuk« Ivane Bodrožić (3.651) te roman »Tuđi život« Marine Vujčić (2.685). Prošlogodišnju dominaciju na ljestvicama najčitanijih e-knjiga zaokružuje izbor iz poezije Ane Ahmatove među pjesničkim naslovima (2.523). Najčitaniji publicistički naslov je »Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!« Dražena Šimleše (4.296), dok je najčitaniji esejistički naslov »Razumijevanje filma« Hrvoja Turkovića (3.742), a najčitaniji teorijski naslov je »Filmske vrste i rodovi« Nikice Gilića (4.888). Čak 36 naslova zabilježilo je više od tisuću čitatelja tijekom 2022. godine, od već spomenutog Gilićevog filmološkog naslova s gotovo pet tisuća čitatelja, do nagrađenih kratkih priča Ivane Bodrožić s 1.001 čitateljem.

Ženski i muški blokovi


Po pitanju objavljivanja u 2022., u travnju je objavljen »ženski pjesnički blok« sa sedam novih naslova: »Sunce na šalteru« Julijane Adamović, »Balada o neizrecivom« Gordane Benić, »Ugovor s prašinom« Lane Derkač, »Lunule« Andrijane Kos Lajtman, »Ornamenti pada« Tomice Šćavine, »Bezbroj i druge jednine« Nade Topić i »Mehanika peluda« Martine Vidaić. U lipnju je objavljen »muški pjesnički blok«, također sa sedam novih naslova: »Pobuna obješenih« Tomice Bajsića, »100 komada« Vlade Bulića, »Je li to sve« Drage Glamuzine, »Nominativ« Hrvoja Jurića, »Znak u sjeni« Dražena Katunarića, »Café Apollinaire« Damira Šodana i »Mrtvom je jasno« Ivana Zrinušića.


U srpnju je objavljen novi prijevod klasika Edwarda Morgana Forstera – »Soba s pogledom« – koji potpisuje Kristina Vlašić. Krajem kolovoza objavljen je »ženski prozni blok« s četiri naslova: zbirke »Zlatna riba i istočni Ariel« Sanje Lovrenčić, »More i zaustavljene priče« Neve Lukić, »Tamno ogledalo« Ivane Rogar te roman »Je suis Jednoruki« Maje Ručević. Sredinom listopada objavljen je »muški prozni blok« s četiri nova naslova: romani »Donjodravska obala« Drage Hedla, »To malo pijeska na dlanu« Marinka Koščeca i »Oči« Ede Popovića te uknjiženi blog »Pušiona« Denisa Lalića koji potpisuje Vlado Bulić. Za kraj godine objavljen je filmološki klasik »Pojam i struktura filmskog vremena« Ante Peterlića.


Kako poručuju u DPKM-u, naslovi objavljeni u okviru projekta BEK dostupni su trenutno, globalno i bez novčane naknade: krajem 2022. godine projekt je premašio brojku od četiri milijuna i 250 tisuća korisnika, što u prosjeku iznosi više od 190 tisuća godišnje, a knjige su čitane i/ili preuzete 2,526.365 puta, što znači da je u prosjeku po svakom naslovu zabilježeno gotovo osam tisuća čitatelja.