Mozaik knjiga

Novo luksuzno izdanje “Misala kneza Novaka”: Jedna od najvažnijih knjiga u povijesti Hrvatske

Kim Cuculić

Misal kneza Novaka

Misal kneza Novaka

»Misal« iz 1368. godine jedna je od naših najljepših i najvrednijih rukopisnih knjiga, koja predstavlja najvišu razinu kaligrafskog, iluminatorskog i uopće knjiškog umijeća naših glagoljaša



Mozaik knjiga najavljuje kako s dolaskom jesenjih dana nastavlja intenzivno pripremati luksuzno izdanje »Misala kneza Novaka«, koje će se u slobodnoj prodaji naći u prosincu 2020. godine. »Misal kneza Novaka« iz 1368. godine jedna je od naših najljepših i najvrednijih rukopisnih knjiga, koja predstavlja najvišu razinu kaligrafskog, iluminatorskog i uopće knjiškog umijeća naših glagoljaša.


Vlastoručno ga je ispisao knez Novak Disislavić kao zavjetni dar crkvi u kojoj će biti pokopan. Koliko su ovu knjigu smatrali lijepom i dragocjenom njezini suvremenici, najbolje svjedoči činjenica da je poslužila kao jedan od glavnih predložaka za prvu hrvatsku tiskanu knjigu – »Misal po zakonu rimskog dvora« iz 1483. godine – otisnutu samo 28 godina poslije Gutenbergove Biblije.


– »Misal kneza Novaka« rukopisna je glagoljska knjiga bez koje nije moguće opisati povijest hrvatske kulture. Iako broji već sedmo stoljeće postojanja, još je uvijek čitko i jasno svjedočanstvo zavidne vještine svog pisara, zadanosti vremena u kojem je nastala i bila čitana te posebnosti glagoljske knjige unutar europskoga kulturnog okružja.




Kako bi se današnjim čitateljima približila jedna od najvažnijih knjiga u povijesti Hrvatske, u izdavačkom pothvatu godine te u suradnji Katedre Čakavskoga sabora Roč, Staroslavenskog instituta i Mozaik knjige pripremljeno je ovo veličanstveno izdanje. Tako je »Misal kneza Novaka« nakon više od 650 godina prvi put tiskan i dostupan široj hrvatskoj javnosti – piše u najavi.


Jedna od naših najvažnijih knjiga u limitiranom kolekcionarskom izdanju sadrži: faksimil originalnog »Misala kneza Novaka« iz 1368. godine, reprodukcije čak 480 inicijala i šest minijatura, od kojih je dio pozlaćen, ručno uvezane korice od najfinije teleće kože i papir koji zadovoljava najviše standarde kvalitete, popratnu knjigu s najvažnijim činjenicama i drugim zanimljivostima o Novakovu misalu koju su napisali renomirani hrvatski akademici, znanstvenici i stručnjaci, zaštitni ovitak izrađen po mjeri knjige i pamučne rukavice za listanje.


Naklada je ograničena na najviše 200 primjeraka te neće biti ponovljena – svaki primjerak ovog izdanja numerirani je unikat. Ovo luksuzno izdanje namijenjeno je ljubiteljima knjiga, kolekcionarima, znanstvenicima, proučavateljima glagoljice te svima ostalima koji znaju cijeniti i vole posjedovati izdanja od nacionalne i kulturne važnosti.


Cijena ovog luksuznog izdanja u pretprodaji bit će 15.960 kuna, a redovna će cijena biti 19.992 kuna.