Novinar i pisac

Nova knjiga Franje Deranje. Izašla romansirana (auto)biografija “Rasadnik narcisa”

Franjo Deranja



NOVI VINODOLSKI – Novinar i pisac Franjo Deranja (1947., Novi Vinodolski) objavio je novu knjigu, ovaj put (auto)biografsku prozu pod naslovom »Rasadnik narcisa« (Naklada Kvarner, 2023., sunakladnik Gradska knjižnica Crikvenica). U ovoj, devetnaestoj knjizi (poezija/proza/publicistika/slikovnica), što ih Deranja objavljuje od 2006. godine, znači više od jedne na godinu, pozabavio se nekima od najznačajnijih – možda i najzanimljivijih – epizoda iz svoje dugogodišnje novinarsko-spisateljske karijere, a što je – ona u novinarstvu, pogotovo – premašila pola stoljeća.


Pripovijedanje počinje od autorove srednjoškolske dobi, protagonisti su stvarni i značajni u životu riječkog političkog, javnog i kulturnog kruga te u autorovu životu također, kao što je stvarna i, uglavnom, većina njihovih imena. Uz glavninu faktografski potkrijepljenih, neke epizode zaodjenute su fikcionalnošću.


Obiteljskim pojedinostima autor je dao diskretan i pomalo lirski ugođaj, a jedan je događaj osobito traumatičan.




Knjiga, organizirana na 190 stranica, tiskana je u Tiskari Zelina d.d., Sveti Ivan Zelina, uredio ju je Franjo Butorac, a likovno i grafički opremila Jasminka Maržić-Kazazi (Tempora, Rijeka).


Franjo Deranja u rodnom gradu završio je osnovnoškolsko, a u Rijeci srednjoškolsko obrazovanje (Građevinska tehnička škola) te Pedagoški fakultet. Okušao se u slikarstvu i glazbi. Autor je stihova za više skladbi što su izvedene na festivalu Melodije Istre i Kvarnera. Od 1975. je u novinarstvu.