Vrijedna kolekcija

Na izložbu ide “izgubljeni” portret slavnog Charlesa Dickensa te njegova brojna pisma

P. N.

FOTO/Muzej Charlesa Dickensa, REUTERS

FOTO/Muzej Charlesa Dickensa, REUTERS

Iako litografija portreta postoji, original se smatrao izgubljenim.



Izgubljeni portret Charlesa Dickensa te dvadeset i pet njegovih neobjavljenih pisama, po prvi puta će se prikazati na velikoj izložbi od strane privatnog kolekcionara, prenosi New York Post.


Muzej Charlesa Dickensa u Londonu je kupio veliku kolekciju njegovih stvari, uključujući delikatni portret kojeg je kredom i pastelama naslikao Samuela Laurence.


Iako litografija portreta postoji, original se smatrao izgubljenim. Iz muzeja kažu da portret vjerojatno potječe iz 1837. godine. Uz portret, još će 144 pisma ovog književnika pružiti uvod u njegov život. 




Jedno pismo iz 1857. godine opisuje njegovo gubljenje u šetnji s novelistom Wilkijem Collinson koji je istegnuo gležanj nakon “fantastične gimnastike” na putu. U drugom je pismu autor odgovorio na pismo obožavatelju riječima: “Misterija nije ovdje, već daleko iza neba”.


Kolekcija je kupljena u SAD-u za 2.3 milijuna dolara, a uključuje i pisani dio iz “Davida Copperfielda”, originalne ilustracije Georgea Cruickshanka, dragulje, knjige i zlatni set za pisanje koji se sastoji od olovke i pera.


“Ovo je blago, događaj za muzej koji se ostvaruje jednom u životu. 150 godina nakon Dickensonove smrti, prekrasno je donijeti ovako bogatu i važnu kolekciju u muzej, u njegovu prvu obiteljsku kuću”, kaže Cindy Sughrue, direktorica Muzeja Charlesa Dickensa. 


Prapraunuk književnika, Mark Dickens, kaže da nas ovaj materijal dovodi još bliže samom piscu, njegovom liku, osjećajima, obitelji i prijateljima.