Predstavljanje u Gradskoj vijećnici

Monografija “Antifašizam kao samoobrambeni spomenik” bavi se umjetničkom instalacijom Nemanje Cvijanovića

Claudia Bošković

Snimila Ana KRIŽANEC

Snimila Ana KRIŽANEC

U publikaciji autori propituju svoj osobni odnos prema antifašističkom, kulturnom i povijesnom teorijskom diskursu te kroz njega grade narativ projekta Nemanje Cvijanovića, koji osim što je nastao u sklopu umjetničkog programa, ujedno je i gesta koja propituje i suprotstavlja se usponu nacionalizma u Europi



 


U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke danas je održano predstavljanje knjige “Antifašizam kao samoobrambeni spomenik”, koji se iz nekoliko autorskih perspektiva bavi umjetničkom instalacijom “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik”, postavljenom u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Foto galerija: Predstavljena monografija "Antifašizam kao samoobrambeni spomenik" Foto: Ana Križanec



Dvojezičnu monografiju uredili su Tevž Logar i Vladan Jeremić, grafički oblikovao Mario Aničić, a izdali Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe, Muzej moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke i Obalne galerije Piran iz Pirana. Autori i autorice tekstova su Ivana Bago, Gal Kirn, Michał Kozłowski, Dragan Markovina, Katarina Peović, Srećko Pulig i Stefano Taccone.


Katarina Peović / Snimila Ana KRIŽANEC




Predstavljanje knjige i razgovor odvio se uz sudjelovanje Branke Benčić, Katarine Peović, Marija Aničića i Nemanje Cvijanovića, a uvodna riječ pripala je Vojku Obersnelu.


Cijela priča ovog projekta započela je u kontekstu Europske prijestolnice kulture, kada je kroz niz aktivnosti koje je provodio Muzej moderne i suvremene umjetnosti bilo predviđeno postavljanje zvijezde na Riječki neboder. Zvijezda nije postavljena iz posebnog ideološkog razloga nego prije svega kao izraz umjetničke ekspresije Nemanje Cvijanovića, ali isto tako kao upozorenje da olako zaboravljamo antifašističke spomenike i ideju antifašizma, a ujedno predstavlja i spomen na veliki broj poginulih partizana u bitci za oslobođenje Rijeke, koja je jedna od najtežih i najkrvavijih bitaka na samom kraju Drugog svjetskog rata, a koja je, u konačnici, bitno doprinijela da se kasnije kroz pregovore koji su završili Pariškim mirovnim sporazumom ustanove granice Jugoslavije, a time i Slovenije i Hrvatske kao samostalnih država kakve znamo danas, zaključio je bivši gradonačelnik.


Snimila Ana Križanec


U publikaciji autori propituju svoj osobni odnos prema antifašističkom, kulturnom i povijesnom teorijskom diskursu te kroz njega grade narativ projekta Nemanje Cvijanovića, koji osim što je nastao u sklopu umjetničkog programa, ujedno je i gesta koja propituje i suprotstavlja se usponu nacionalizma u Europi.


Događaj je organiziran uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe u suradnji sa suizdavačem monografije Muzejom moderne i suvremene umjetnosti.


Nemanja Cvijanović / Snimila Ana KRIŽANEC


Snimila: Ana Križanec