Goranovo proljeće

Miroslavu Mićanoviću uručen ‘Goranov vijenac’ za 2020.

Marinko Krmpotić

Tomislav Augustinčić i Mroslav Mićanović / Snimio S. DRECHSLER

Tomislav Augustinčić i Mroslav Mićanović / Snimio S. DRECHSLER

Nagrada Goran za mlade pjesnike uručena je Tomislavu Augustinčiću iz KarlovcaLUKOVDOL  Dobitnik Goranovog vijenca za 2020. godinu ugledni je hrvatski pjesnik Miroslav Mićanović, a nagrada Goran za mlade pjesnike uručena je Tomislavu Augustinčiću.

Foto galerija: Goranovo proljeće u Lukovdolu Foto: Sergej DrechslerSvečanost uručenja nagrada i priznanja 57. Goranovog proljeća održana je, u organizaciji SKUD Ivan Goran Kovačić i Grada Vrbovsko, u Doma kulture u Granovom rodnom Lukovdolu, a nazočili su joj brojni gosti iz Hrvatske, gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić te dožupan Petar Mamula.


Dobitnici nagrada položiila na spomen obilježje Ivana Gorana Kovačića / Snimio S. DRECHSLER

Dobitnici nagrada položiila na spomen obilježje Ivana Gorana Kovačića / Snimio S. DRECHSLER


 

O dobitniku nagrade je odlučila prosudbena komisija u sastavu Branko Čegec, Tvrtko Vuković, Evelina Erudan, Andrea Zlatar Violić i Marko Pogačar.


U tekstu obrazloženja dodjele nagrade Tvrtko Vuković, između ostalog je o Mićanoviću napisao: »Pripadnik generacije koja je na književnu scenu stupila početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, Miroslav Mićanović više od tri desetljeća ispisuje jedan od najzanimljivijih i najzaokruženijih pjesničkih opusa u našoj suvremenoj kulturi. Izvodeći svojim pjesništvom na vidjelo ono što se u magli okoštalih i zdravorazumskih spoznaja i vrijednosti posve gubi, Mićanović se svrstava u red onih pisaca koji daju snažan doprinos razumijevanju naše višestruko složene suvremenosti….«.


Nagrade učenicima

Već po tradiciji prvi dio završne priredbe protekao je u podjeli nagrada najuspješnijim osnovcima, srednjoškolcima i gimnazijalcima koji su sudjelovali u ovogodišnjem učeničkom natječaju. Najuspješniji osnovac bio je Vedran Janjušić (Pula), druga je Luna Akmadžija (Zagreb), treća Jana Vančina (Ravna Gora), a posebnu nagradu dobila je Nora Vegan (Zagreb). Kod srednjoškolaca najuspješnija je bila Iva Turkalj (Vinkovci), druga je Paula Blažić (Labin), a treća Madhu Marie-Luise Hadžić (Pula). Uz njih svoje su pjesničke radove pročitali i Vid Kavčič, pobjednik Festivala Oton Župančič iz Slovenije i lukovdolska osnovka Ema Žagar, a u prigodnom programu nastupila je glazbena skupina Vitaneo iz Ravne Gore.


Mićanović je radostan što se i njegovo ime našlo na listi iznimnih pjesničkih imena koja su dobila Vijenac:


– Maruna, Dragojević, Rogić Nehajev i drugi i moja su obvezna autorska lektira pa je lijepo biti u njihovom društvu, tim više što sam i sam godinama sudjelovao u radu ove manifestacije koja pripomaže širenju značaja i ugleda poezije koja, čini mi se, opet svojim jezikom postaje mnogima sve zanimljivija i uputnija no mnogi ‘indeksi’ koji su nam govorili o uspjehu i sreći, rekao je Mićanović.


Sudionici svečanosti u Lukovdolu / Snimio S. DRECHSLER

Sudionici svečanosti u Lukovdolu / Snimio S. DRECHSLERNagradu »Goran« koja se dodjeljuje pjesniku do 30. godine života koji još nije objavio pjesničku knjigu, ove je godine zaslužio mladi karlovački pjesnik Tomislav Augustinčić za rukopis »Ipak, zora«. Prosudbenu komisiju činili su Miroslav Kirin, Branislav Oblučar i Martina Vidaić. Njih troje su, uz odluku o Augustinčiću kao pobjedniku, odlučili pohvaliti još i rukopise »Špekec« Patrika Gregureca i »Kraćenje razlomaka« Marije Skočibušić. Branislav Oblučar napisao je kako je jedna od ključnih osobina nagrađenog rukopisa metodičnost koja je evidentno rezultat promišljenog pjesničkog rada, ali i istančanog senzibiliteta: »I ovaj pjesnik tako daje svoj prilog tendenciji koja je česta naročito u mlađoj poeziji: ustrojiti knjigu kao koncept, a ne kao zbirku manje-više autonomnih pjesama…«, napisao je između ostalog Oblučar.


Mladi karlovački pjesnik oduševljen je priznanjem, tim više što je tri godine za redom prijavljivao svoj rukopis na natječaj, a sad će, nakon što je uspio osvojiti nagradu »Goran«, uskoro doživjeti i objavljivanje u tiskanom izdanju.


– Trebalo bi to biti već u srpnju i to će, kao i ova nagrada, biti potvrda da to što radim ima vrijednost i prepoznatljivost. Nagrada Goran mi i emocionalno jako puno znači jer sam uz Gorana kao pjesnika vezan i diplomskim radom na studiju etnologije i kulturne antroplogije gdje sam diplomirao na temu »Mjesto i sjećanja u kontekstu Goranovog proljeća kao pjesničkog festivala«. Sve ovo je svojevrsna kruna mog dosadašnjeg pjesničkog rada, ali i potvrda činjenice da je »Goranovo proljeće« manifestacija koja na izniman način motivira i potiče pjesničko stvaraštvo, rekao je Augustinčić.