Festival pjesništva

Miroslav Kirin i Silba Ljutak laureati 61. Goranovog proljeća

Portal Novi list, Hina

Silba Ljutak i Miroslav Kirin

Silba Ljutak i Miroslav Kirin

Nagrada Goranov vijenac za ukupni doprinos hrvatskom pjesništvu dodijelit će se sisačkom pjesniku Miroslavu Kirinu, a Goran za mlade pjesnike Silbi Ljutak za rukopis "Kuća na otoku"



Miroslav Kirin i Silba Ljutak dobitnici su nagrada 61. Goranovog proljeća, festivala pjesništva posvećen Ivanu Goranu Kovačiću te ideji pjesništva kao oblika borbe za slobodu, na kojemu će ove godine nastupiti više od 30 autora iz petnaest zemalja.


Nagrada Goranov vijenac za ukupni doprinos hrvatskom pjesništvu dodijelit će se sisačkom pjesniku Miroslavu Kirinu, a Goran za mlade pjesnike Silbi Ljutak za rukopis “Kuća na otoku”.


Pjesništvo Miroslava Kirina, autor jednog od najkompaktnijih i najpromišljenijih poetskih opusa u hrvatskoj poeziji zadnjih desetljeća”, karakterizira “visoka razina refleksivnosti, poetske analitičnosti, vrlo gibljivo i dosjetljivo baratanje jezikom, odnosno raznovrsnim stilskim sredstvima, te začudni predmetno-tematski” od samih početaka.




“No, konceptualizacija, intonacija i funkcije tih obilježja s vremenom su se ipak mijenjale, dostižući neprestano sve veću sigurnost i spisateljsko majstorstvo”, kaže se u obrazloženju žirija, prema priopćenju organizatora.


O nagrađenima


Miroslav Kirin (1965.) objavio je deset pjesničkih knjiga, fotoesejističku knjigu “Iskopano” (2012.), slikovnicu “Zimska potraga” (2015.) u koautorstvu s umjetnikom Mingsheng Pijem, autofikcionalni roman “Album” (2001.), za koji je dobio Nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u 2001. godini, te knjigu kratkih proza “Babanija” (2021.), koja je nagrađena Nagradom Fran Galović te bila finalist regionalne nagrade Stjepan Gulin. S Borisom Vrgom priredio je 2021. Banijsku književnu antologiju.



Godine 2022. objavio je i “Nezavršeno putovanje – čitanku iz suvremene kineske poezije” za koju je iste godine dobio 家땜鮫럇陋쉽 PoetryEastWest Translation Award. Pjesnička manifestacija Kvirinovi poetski susreti dodijelila mu je 2023. Plaketu sv. Kvirina, nagradu za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu. Živi u Zagrebu gdje radi kao srednjoškolski profesor.


Goran za mlade pjesnike pripao je zbirci “Kuća na otoku” Silbe Ljutak. Radi se o zaokruženom je i cjelovitom rukopisu s “jasnom i ujednačenom tematskom i poetskom provedbom”, te “pjesničkom svjedočanstvu ženske emancipatorske snage”, kaže se u obrazloženju.


Pritom, misli se na emancipaciju majke od uskogrudne i okrutne male sredine te na emancipaciju kćeri od majke kako bi kreirala vlastiti svijet, što potkrepljuju stihovi”ja sam početni stadij rasta / iz nečega u nešto drugo / proklijala sam na zubatom Suncu”, prema obrazloženju žirija.



Silba Ljutak (Zagreb, 1999.) studentica je diplomskog studija psihologije i freelance prevoditeljica za engleski jezik. Piše i objavljuje poeziju i kratku prozu. Rukopisna zbirka pjesama Normalna raspodjela dobiva pohvale žirija na 58. Goranovom proljeću, a zbirka Kuća na otoku na 60. Goranovom proljeću. Sudjelovala je na književnoj tribini Učitavanje te na festivalima Rukopisi i Vrazova Ljubica. Izbor pjesama preveden joj je na španjolski jezik.


Više od 30 autora u tri hrvatska grada


Goranovo proljeće ove će godine ugostiti više od trideset pjesnikinja i pjesnika, iz petnaest zemalja, s četiri kontinenta. Program započinje u srijedu, 20. ožujka, kad će u zagrebačkom Kazalištu lutaka festival otvoriti šesnaest međunarodnih gostiju, ovogodišnji laureati, te još petnaestak domaćih autora, među kojima Sanja Baković, Vid Bešlić, Enes Kišević, Lara Mitraković, Sanja Lovrenčić, James Meetze (SAD), Jakub Kornhauser (Poljska), Jan Škrob (Češka) i mnogi drugi.


Studenti Muzičke akademije izvest će kratka komorna djela na stihove Gorana Kovačića, a manji koncert odsvirat će slovenski kantautor Zoran Predin. Prikazat će se i dva pjesnička filma iz selekcije berlinskog Zebra Poetry Film Festivala.


Dodjela nagrada Goranov vijenac i Goran za mlade pjesnike te nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola održat će se u četvrtak u Domu kulture Lukovdol. Dodjelu će pratiti glazbeni i folklorni program sekcije SKUD-a Ivan Goran Kovačić.


Isti dan u Antikvarijatu Antikvarijat Ex libris u Rijeci održat će se program posvećen platformi Versopolis, europskoj mreži pjesničkih festivala. gdje će svježe otisnute knjige pjesnikinja koje nastupaju, na hrvatskom i engleskom jeziku, bit će dostupne posjetiteljima. Nakon toga predstavit će se i knjiga Zorana Predina “Bezgrešna”, koju je objavila Fraktura.


Veliko čitanje u Rijeci održat će se u petak Dvorani Mjesnog odbora Kozala, gdje će nastupiti laureati i dvadesetak pjesnikinja i pjesnika, te će Predin održati koncert.


Zatvaranje festivala održat će 23. ožujka na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, gdje će uz glazbenu podlogu čitanju svirati glazbeni kolektiv OAZA.