Goranovo proljeće

Miroslavu Kirinu Goranov vijenac, Silbi Ljutak Goran za mlade pjesnike

Marinko Krmpotić

Laureati Silba Ljutak i Miroslav Kirin / Foto Marinko Krmpotić

Laureati Silba Ljutak i Miroslav Kirin / Foto Marinko Krmpotić

Lauretima su nagrade uručene danas u Goranovom rodnom Lukovdolu na svečanosti dodjele pred prepunim Domom kulture tog malog goranskog naselja



Miroslav Kirin dobitnik je ovogodišnjeg Goranovog vijenca za ukupni doprinos hrvatskom pjesništvu, a Goran za mlade pjesnike ove je godine osvojila Silba Ljutak za zbirku “Kuća na otoku”.


Lauretima su nagrade uručene danas u Goranovom rodnom Lukovdolu na svečanosti dodjele pred prepunim Domom kulture tog malog goranskog naselja.


Kirin vlasnik oba prestižna priznanja


Pri dodjeli Goranovog vijenca nemoguće je bilo ne spomenuti činjenicu da je Miroslav Kirin prije punih 35 godina, točnije na Goranovom proljeću održanom 1989. godine dobio nagradu Goran za mlade pjesnike i to za knjigu poezije “Od nje do vječnosti.”




Tri i pol desetljeća kasnije Kirin se osvajanjem Goranovog vijenca svrstao u rijetke književnike koji su vlasnici oba priznanja.


Činjenicu da je Kirin prešao put od nagrade Goran za mlade pjesnike pa do Goranova vijenca istaknula je pri predstavljanju dobitnika Ana Brnardić, jedna od članica žirija kojeg su činili i Martina Vidaić, Drago Glamuzins, Andrea Milanko i Davor Šalat koji je u ime žirija napisao:


– Miroslav Kirin autor je jednog od najkompaktnijih i najpromišljenijih poetskih opusa u hrvatskoj poeziji zadnjih desetljeća. Takva konstatacija postala je, međutim, očigledna tek u zadnjih petnaestak godina kad se posve ustalio njegov poetički profil, kad su se u Kirinovu rukopisu posve sedimentirala ona obilježja koja u više uzastopnih poetskih knjiga po svojim temeljnim naglascima ostaju manje-više konstantna.


Iznimno visoka razina refleksivnosti, poetske analitičnosti, vrlo gibljivo i dosjetljivo baratanje jezikom, odnosno raznovrsnim stilskim sredstvima, te začudni predmetno-tematski obrati karakterizirali su, doduše, Kirinovu poetsku fakturu praktički od njegovih prvih rukopisa i njihovih ukoričenja.


No, konceptualizacija, intonacija i funkcije tih obilježja s vremenom su se ipak mijenjale, dostižući neprestano sve veću sigurnost i spisateljsko majstorstvo – napisao je Davor Šalat.


Pjesničko svjedočanstvo Silbe Ljutak


Nagradu Goran za mlade pjesnike dobila je Silba Ljutak (Zagreb, 1999.) studentica diplomskog studija psihologije koja piše i objavljuje poeziju i kratku prozu, a njena rukopisna zbirka pjesama “Normalna raspodjela” dobila je pohvale žirija na 58. Goranovom proljeću, da bi tri godine kasnije, na 61. Goranovom proljeću, osvojila najviše priznanje za zbirku “Kuća na otoku”.



Pojašnjavajući odluku da od 47 prispjelih rukopisa nagrade upravo njen, Sanja Baković je u ime žirija kojeg su činili još i Asja Bakić i Dinko Telećan napisala:


– “Kuća na otoku” iznimno je zaokružen i cjelovit rukopis koji se ističe svojom kompaktnošću, te jasnom i ujednačenom tematskom i poetskom provedbom. (…)


“Kuća na otoku” svakako je i pjesničko svjedočanstvo ženske emancipatorske snage koja se kreće u dvije linije: emancipacija majke od uskogrudne i okrutne male sredine i emancipacija kćeri od majke kako bi kreirala vlastiti svijet: “ja sam početni stadij rasta/iz nečega u nešto drugo/proklijala sam na zubatom Suncu” – napisala je Sanja Baković.


Nagrade učenicima


Uz Miroslava Kirina i Sibilu Ljutak svoje su nagrade danas dobili i osnovci i srednjoškolci koji su sudjelovali u natječaju.


U kategoriji osnovnih škola pobjednica je Gita Radiković (OŠ Petar Zrinski, Šenkovac), drugi je Fran Vicić (OŠ Kraljevica), treći Alec Stanivuković (OŠ Anton Bauer, Vukovar), a pohvaljeni su Tina Bevek (Koprivnica) i Ema Šipoš (Sesvete), dok je u kategoriji srednjih škola pobjednica Sofija Lalić (Klasična gimazija Zagreb), druga je Klara Simić Bodrožić (16. gimnazija Zagreb), a treći Dino Peruško (Klasična gimnazija Pazin), dok su pohvaljene Lana Makarun i Lidija Mijić (obje Zagreb).


Druženje u Lukovdolu čitanjem Goranovih pjesama uljepšale su osnovke iz OŠ Severin na Kupi Ema Žagar i Ela Pretnar, svoj pjesnički rad predstavila je i Pia Jovanovič, pobjednica “Župančičeve frulice”, pjesničke manifestacije iz susjedne Slovenije, a u prigodnom programu nastupili su članovi zagrebačkog SKUD-a Ivan Goran Kovačić.


O Miroslavu Kirinu


Miroslav Kirin rođen je 1965. godine u Sisku. Objavio je deset pjesničkih knjiga, fotoesejističku knjigu Iskopano (2012.), slikovnicu Zimska potraga (2015.) u koautorstvu s umjetnikom Mingsheng Pijem, autofikcionalni roman Album (2001.), za koji je dobio Nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u 2001. godini, te knjigu kratkih proza Babanija (2021.), koja je nagrađena Nagradom Fran Galović te bila finalist regionalne nagrade Stjepan Gulin.


S Borisom Vrgom priredio je 2021. Banijsku književnu antologiju. Godine 2022. objavio je i Nezavršeno putovanje – čitanku iz suvremene kineske poezije za koju je iste godine dobio EastWest Translation Award.


Pjesnička manifestacija Kvirinovi poetski susreti dodijelila mu je 2023. Plaketu sv. Kvirina, nagradu za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu. Živi u Zagrebu gdje radi kao srednjoškolski profesor.