29. izdanje

Milo Manara otvorio Sa(n)jam knjige u Istri

Vanesa Begić

Foto Duško Marušić Čiči

Foto Duško Marušić Čiči

Nepotrebno je reći koliko sam počašćen, to je hommage i stripovima i autorima stripa, kazao je Manara



Točno u podne u petak dvorište Doma hrvatskih branitelja bilo je poprište otvorenja 29. Sa(n)jma knjige u Istri, desetodnevnog slavlja knjige, umjetnosti, pisane riječi i, ove godine – stripa.


»Eto: stigao si do Sajma. Tu su knjige. Tu su dragi ljudi. To se samo zove Sajmom. To je kuća dobrog prijatelja. A prijateljima pišeš mailove, šalješ im prve verzije rukopisa, psuješ im i oca i majku, štogod – ali o prijateljima ne pišeš putopis.«


Dio je to govora sa svečanog otvorenja ove manifestacije, koje su vodili Dijana Vidušin i Livio Badurina, uz brojne citate iz raznih knjiga, među kojima i iz djela Susan Orlean, ovogodišnje gošće Sajma.




Izaslanica ministrice kulture i medija Nevena Tudor Perković osvrnula se na činjenicu da je strip ove godine glavna tema, te da taj žanr privlači brojne generacije. Istaknula je i važnost uvrštenja stripa u razne programe, i one Ministarstva kulture i medija, kao i činjenicu da se djeci čita od najranije dobi uz brojne programe za najmlađe.


Županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica podsjetio je da je ovaj sajam posvećen nezaboravnom Miroslavu Bertoši, profesoru emeritusu koji nas je nedavno napustio, a s druge strane tu je i jedan od najvećih strip-autora današnjice, veliki Milo Manara.



Zadovoljstvo što je Sajam posvećen najvećem profesoru kojeg smo imali, Miroslavu Bertoši, izrekao je i pulski gradonačelnik Filip Zoričić, uz čestitke Magdaleni Vodopija i suradnicima.


Vodopija je kazala da, premda uvijek pripremi govor, kada vidi publiku, mislima se vraća na početak Sajma, na sva protekla izdanja.


– Ljudi se penju na oblake, no na njih se ne možemo popeti, već samo pasti ili baciti se, a imala sam privilegij što sam odrasla uz posebnog oca, Boška, koji je s tih oblaka imao viziju pokretanja Sajma i što smo krenuli u sve to. Ovo smo izdanje posvetili velikom Miroslavu Bertoši, koji je bio i veliki čitatelj, kazala je Magdalena Vodopija.


Kako su naglasili voditelji, u svijetu umjetnosti tragičnih i farsičnih ponavljanja nema. »Kada kažemo da i ove godine u Puli imamo ‘Ime ruže’ to ne znači da smo se vratili kroz vrijeme, već da je ovdje, s nama, veliki talijanski umjetnik, uz sve ostalo i autor stripa pod tim nazivom«, istaknuto je.


– Nepotrebno je reći koliko sam počašćen, to je hommage i stripovima i autorima stripa, a riječ je o sajmu knjiga. Zahvalan sam i u ime svih strip-autora. Ecova djeca i Elisabetta Sgarbi iz izdavačke kuće La Nave di Teseo naveli su me da napravim taj strip »Il nome della rosa«, što je i hommage velikom Umbertu Ecu.


Ecov protagonist Tommaso da Kempis kazao je: »Tražio sam svugdje mir, a pronašao sam ga samo u jednom kutu s knjigom.« A ovdje ima toliko knjiga, koje čine Sajam. Sam poziv ovdje je za mene velika čast, jer se na neki način kroz ovu knjigu ponovo i Eco vraća, kazao je Manara proglasivši Sajam otvorenim.


Na otvorenju je nastupio bubnjar Marco Quarantotto, a prilikom prvog obilaska ovoga slavlja knjige nazočne je dočekao Sterpin sekstet.