Novela za djecu

“Ledeni zmaj” Georgea R. R. Martina u izdanju Lumena, ovom je knjigom najavio svoj magnum opus

Portal Novi list, Hina

George R. R. Martin novelu "Ledeni zmaj" prvi je put objavio 1980. godine i ponajprije je namijenio djeci i mladima



Bogato ilustrirano izdanje fantastične novele za djecu i mlade “Ledeni zmaj”, tvorca “Igre prijestolja” Georgea R. R. Martina, o prijateljstvu djevojčice i neukrotiva čudovišta, objavljeno je u Lumen izdavaštvu.


George R. R. Martin novelu “Ledeni zmaj” prvi je put objavio 1980. godine i ponajprije je namijenio djeci i mladima, no danas znamo da je njome zapravo najavio veličanstveni serijal “Pjesma Leda i Vatre” prema kojem je snimljena HBO-ova popularna serija “Igra prijestolja”, priopćio je nakladnik.


Radnja romana vrti se oko ledenoga zmaja, legendarnog i strašnog bića u Zapadnim zemljama, koji je, kad bi poletio, za sobom ostavljao smrznutu zemlju, a svojim je dajom širio smrt, tišinu i hladnoću.




Nikad ga nitko nije ukrotio, do djevojčice Adare, djeteta rođenoga u najvećoj mrzlini od pamtivijeka. Ledenoga je zmaja prvi puta zajahala s pet godina, a već u sedmoj godini plameni zmajevi sa Sjevera obrušili su se na njezin dom i Adari postane jasno da samo ona i ledeni zmaj koji je voli mogu spasiti svijet od uništenja.



“Priča je dirljiva i uzbudljiva sama po sebi, a k tome nudi zanimljive uvide u neka opća mjesta iz Martinova kasnijeg serijala ‘Pjesma Leda i Vatre’. Na primjer, Adarina majka umire na porođaju, pa se djevojčica nađe u istom položaju kao likovi iz “Igre prijestolja” Tyrion, Jon Snow i Daenerys, napominje urednica knjige Miroslava Vučić, prema priopćenju.


Kako ističu iz Lumena, George R. R. Martin autor je s vrha najčitanijih djela ljestvica New York Timesa, jedan je od vodećih suvremenih autora u žanru fantasy, te ga je časopis Time proglasio američkim Tolkienom. Napisao je romane iz serijala “Pjesma Leda i Vatre” – “Igra prijestolja”, “Sraz kraljeva”, “Oluja mačeva” i druge.


Autor je najavio animiranu filmsku prilagodbu Ledenog zmaja u promotivnom intervjuu za Penguin Random House. Warner Bros Animation kupio je prava na priču, a scenarist je David Anthony Durham.


Knjigu je ilustrirao Luis Royo, španjolski umjetnik bogata opusa poznat po raskošnim ilustracijama za žanr fantasy. Objavljeno je više od trideset zbirki njegovih djela, a radovi su mu izlagani u Barceloni, Madridu, Milanu, New Yorku, Seattleu i Sankt Peterburgu.


Djelo je s engleskoga preveo Marko Maras.