KNJIGA ILI FILM?

Objavljen roman Georgea R. R. Martina »Vatra i krv« po kojemu je snimljena serija “Zmajeva kuća”

Kim Cuculić

Jedna od serija o kojoj će se zasigurno puno govoriti sljedećih mjeseci je »Zmajeva kuća«, snimljena prema dijelu posljednjeg romana slavnoga Georgea R. R. MartinaZAGREB – Kad se pojave ekranizacije nekoga književnog djela, vrlo brzo razviju se rasprave o tome što je bolje – knjiga ili film. Ukusi su različiti i teško je postići dogovor, ali za sudjelovanje u raspravi nužno je pročitati romane prema kojima su snimljeni filmovi i serije. Jedna od serija o kojoj će se zasigurno puno govoriti sljedećih mjeseci je »Zmajeva kuća«, snimljena prema dijelu posljednjeg romana slavnoga Georgea R. R. Martina »Vatra i krv« u izdanju Lumena te u prijevodu Vladimira Cvetkovića Severa i Marka Kovačića.


Riječ je o povijesnom fantasy romanu u kojem, 300 godina prije »Igre prijestolja«, Zapadnim Zemljama vladaju zmajevi, a vatra i krv caruju na svakom koraku. Prije mnogo stoljeća, kuća Targaryen – jedina loza gospodara zmajeva koja je preživjela Propast Valyrije, nastanila se na Zmajkamenu. Roman »Vatra i krv« dočarava njihov uspon, od legendarnog Aegona Osvajača, tvorca Željeznoga prijestolja sve do građanskog rata koji je zamalo zauvijek razorio dinastiju Targaryen.


Crno-bijele ilustracije


Što se zaista dogodilo u vrijeme Plesa Zmajeva? Zašto Valyrija nakon Propasti donosi smrt svakome tko zakorači na njezino tlo? Koja su bila najteža zlodjela Maegora Okrutnog? Što se događalo u Zapadnim Zemljama dok su zmajevi vladali nebesima? To su samo neka pitanja na koja odgovor daje spomenuta kronika koju prenosi učeni meštar iz Citadele, opremljena s osamdeset privlačnih crno-bijelih ilustracija poznatoga crtača stripa i dizajnera Douga Wheatleya.
Čitatelji su imali prigodu upoznati se s kratkim ulomcima toga teksta u serijalu »Pjesma Leda i Vatre«, ali u romanu »Vatra i krv« prvi put se otkriva bogato tkanje povijesti Targaryena, najintrigantnije obitelji Martinova fascinantnog svijeta, objašnjava urednica knjige Miroslava Vučić.


Roman ili film


»Vatra i krv« prvi je svezak konačne dvodijelne povijesti kuće Targaryen koji čitateljima daje posve novo razumijevanje dinamične, često krvave, ali uvijek fascinantne povijesti Zapadnih Zemalja. Radnja počinje 300 godina prije »Igre prijestolja« te se proteže tijekom 150 godina dugog razdoblja otkako su Zapadne Zemlje osvojili Targaryeni – koji su željeli novi teritorij nakon što se njihova rodna zemlja Valyria pretvorila u pepeo – sve do regenata Aegona III. Za razliku od ostale svoje rodbine, on nije baš bio naklonjen zmajevima nakon što je gledao kako mu jedan proždire majku«, izjavila je hrvatska urednica Georgea R. R. Martina.


Roman »Vatra i krv« namijenjen je svim obožavateljima djela Georgea R. R. Martina, a pogotovo će u njemu uživati ozbiljni obožavatelji fantazije, koji su posebno skloni razrađivanju svijeta do te mjere da se mogu izgubiti u njemu. Obožavatelji »Igre prijestolja« uživat će u pronalaženju sočnih informacija, poput one o podrijetlu triju zmajskih jaja koje izleže Daenerys Targaryen. Kako ističe izdavač, obožavatelji »Igre prijestolja« i gledatelji novoga serijala »Zmajeva kuća«, koji se premijerno počinje prikazivati 22. kolovoza na HBO Maxu, ne moraju pročitati Martinove knjige da bi uživali u serijalu, ali prava je šteta propustiti njegovo privlačno pripovijedanje i diskvalificirati se iz rasprava o tome što je bolje – roman ili film.