Uspjeh

Krimić “Crvena voda” Jurice Pavičića u Francuskoj je dobio novu nagradu

Davor Mandić



RIJEKA – Roman »Crvena voda«, našeg poznatog pisca i novinara Jurice Pavičića, nakon prijevoda na francuski jezik osvojio je novu, četvrtu književnu nagradu. Najnovije priznanje jest nagrada Prix Mystère de la critique, nagrada kritike za najbolji strani krimić 2022. godine, javljaju iz izdavačke kuće Profila knjige, Pavičićeva hrvatskog izdavača rečena romana.


Na francuski ga je preveo Olivier Lannuzel, a objavila izdavačka kuća Agullo, koja je dosad, kako ističu u Profilu, tiskala više od 15 tisuća primjeraka.


Dosad je Pavičić za francuski prijevod ovog romana osvojio: Grand Prix de Littérature Policière za najbolji strani krimić u 2021., nagradu Le Point du Polar européen, za najbolji kriminalistički roman europskog autora, napisan na francuskom ili preveden na francuski jezik te nagradu francuskog mjesečnika za kulturu Transfuge za najbolji strani krimić.




A prije uspjeha u Francuskoj, podsjećaju u Profilu, Pavičić je svojim romanom postigao zapažene uspjehe i u Hrvatskoj, dobivši nagrade »Ksaver Šandor Đalski« i »Fric«.


Knjiga je inače izvorno objavljena 2017. godine, a prije francuskog objavljeno je i njemačko izdanje.