22. - 25. travnja

11. Noć knjige s fokusom na propitivanje knjige kao prostora slobode

Hina

Ovogodišnja manifestacija temom propitkuje slobodu te knjigu kao prostor slobode, a organizatori sudionike Noći knjige, kao i javnost potiču da istraže pojam slobode u čitavoj lepezi njegovih značenja te otkriju kako nam knjige u tome pomažu



ZAGREB – Nacionalna manifestacija 11. Noć knjige ove će godine trajati četiri dana, od 22. do 25. travnja, s fokusom na propitivanje knjige kao prostora slobode, a organizatori ponovo očekuju više od tisuću programa te najavljuju brojne akcije i besplatna događanja. Noć knjige se jedanaestu godinu zaredom održava u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničara.



Ovogodišnja manifestacija temom propitkuje slobodu te knjigu kao prostor slobode, a organizatori sudionike Noći knjige, kao i javnost potiču da istraže pojam slobode u čitavoj lepezi njegovih značenja te otkriju kako nam knjige u tome pomažu.



Podsjećaju i da ove godine obilježavamo dvije značajne obljetnice – 400. obljetnicu rođenja velikog francuskog književnika Molièrea, koji je prostor slobode pronašao u farsi i komediji, koristeći ih za kritiku društva svojeg vremena – zbog čega je često bio izložen pritiscima i cenzuri te 100. obljetnicu rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica, Vesne Parun.





Program ovogodišnje Noći knjige obilovat će besplatnim događanjima za sve uzraste diljem Hrvatske, a organizatori ponovo očekuju više od tisuću programa knjižnica, knjižara, antikvarijata, nakladnika, obrazovnih ustanova, instituta, turističkih vodiča, gradova i općina, bolnica, muzeja te drugih ustanova i organizacija »prijatelja knjige«.



Raspisan je i javni poziv svima koji se svojim programom žele uključiti u Noć knjige. Prijave su otvorene do 28. ožujka, a sve informacije o sudjelovanju i prijavama dostupne su na mrežnoj stranici manifestacije https://nocknjige.hr/.
Svečano otvorenje 11. Noći knjige bit će održano 22. travnja u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
I ove će godine u sklopu Noći knjige biti predstavljeni najnoviji rezultati o čitanosti i kupovini knjiga u RH.