Novi naslov

Izdavačka kuća Studio TiM objavila zbirku kratke proze Mire Škugora

Kim Cuculić

Zbirka »Kako sam postao noć« ujedno je i prva samostalna Škugorova knjiga, a koju odlikuju kratkoća i jasnoća forme te često namjerna eliptičnost



RIJEKA – Izdavačka kuća Studio TiM iz Rijeke objavila je novi naslov, zbirku kratke proze Mire Škugora naslova »Kako sam postao noć«. Knjiga je opisana kao šetnja sjenovitim rubom između fantastičnog i realnog.


– Bilo da se radi o gradskim fantazijama ili tradicijskoj mediteranskoj mistici, sakrivenoj u maglovitom dječjem sjećanju, ili pak o neizbježnim labirintima birokracije, slučajnim susretima, obiteljskim reminiscencijama i uhodanoj svakodnevici, u svakoj ćemo od ovih kratkih priča prepoznati nešto svoje, ako ne i same sebe u svijetu razbijenih zrcala, navedeno je u opisu izdanja.


»Kako sam postao noć« ujedno je i prva samostalna knjiga Mire Škugora, a koju odlikuju kratkoća i jasnoća forme, vrlo često namjerna eliptičnost, metaforika i metonimičnost, lucidni narativi, nošenje s različitim slojevima stvarnosti i književne tradicije, a izuzetno poznavanje jezika i stilova kao i igrivost, ukazuju da autor transgresivno nadilazi različite stilske i sadržajne zadanosti, odnosno ukazuju na nedvojbeno iskustvo, erudiciju, znanje, književnu vještinu i prije svega talent.




Škugor se predstavlja s dva tematska ciklusa. Prvi je još jedna, ali posve nova i autentična stranica hrvatske fantastične književnosti povezana kako s dubokom tradicijom, ali i posve novim, današnjim fenomenima te su njegove kratke, često eliptične, metaforičke proze situirane kako u urbane krajolike neona, administrativnih zakutaka, medijskih spinova, počesto s egzotičnim motivima, tako i u »izgubljenom zavičaju«. U drugom dijelu zbirke autor daje naglasak na stvarnosnu prozu, iako će i ona svojom fakturom uvijek ostavljati velik prostor čitateljevoj interpretaciji.


Miro Škugor rođen je 1962. u Šibeniku. Pjesnik je i pisac kratkih priča, autor scenarija za kratke igrane filmove, televizijske serije i glazbene spotove. Tekstopisac je pjesama za dalmatinske klape i rock grupe. Idejni je pokretač i suautor projekata Iznad vode i Poezija koja se lijepo nosi.