Priznanje

Diana Burazer primila nagradu “Ante Zemljar”

Katarina Bošnjak

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Dodijeljeno je priznanje Hrvatskog književnog društva Rijeka



U prostorima Makedonskog kulturnog društva »Ilinden«, u organizaciji Hrvatskog književnog društva, održana je dodjela književne nagrade »Ante Zemljar« čija je ovogodišnja dobitnica Diana Burazer.


Kako je u uvodnom dijelu programa podsjetio predsjednik HKD-a Valerio Orlić, nagrada je utemeljena 2022. godine u povodu stote obljetnice Zemljarova rođenja, a dodjeljuje se istaknutim književnicima iz zemlje ili inozemstva koji su svojim stvaralaštvom i originalnošću ostavili izuzetan trag na polju književnosti.





– Nakon što je prošle godine nagradu dobio književnik Giacomo Scotti, povjerenstvo HKD-a odlučilo je ove godine nagradu dodijeliti našoj kolegici i književnici Diani Burazer, a nije nam bilo teško odlučiti između kandidata, kazao je Orlić te dodao kako je Burazer dala veliki doprinos hrvatskoj književnosti, što svojim pisanjem, a što nakladničkom djelatnošću.



U ime domaćina MKD-a »Ilinden« prisutnima se obratio predsjednik Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj Ilija Hristodulov koji je kazao kako mu je velika čast vidjeti pun dom, posebice kada se radi o HKD-u, prijateljima s kojima surađuju od samog osnutka.



Valerio Orlić podsjetio je na bogat život i autobiografiju Ante Zemljara, istaknuvši kako je ostavio dubok trag u našoj književnosti i kulturi, dok je glazbenik Mihael Arčon pročitao nekolicinu Zemljarovih pjesama, od kojih neke i uglazbljene te izvedene uz gitarsku pratnju.


Diana Burazer je kroz večer pročitala više svojih pjesama, objašnjavajući da želi pokušati opravdati ovu nagradu te pustiti publici da sama prosudi je li ju zaslužila.



– Moja kolegica pjesnikinja Ana Horvat koja je Zemljara osobno poznavala i cijenila, napisala mi je čestitku i rekla: »Da je Ante živ, bio bi jako zadovoljan što si ti dobila nagradu, jer on voli upravo takvu poeziju«, istaknula je Burazer te pročitala odabrane pjesme iz nekoliko ciklusa.


Programu je nazočila i Vjera Zemljar, supruga Ante Zemljara, a večer je uveličala pjevačka skupina Slovenka s voditeljicom Melitom Bahnik iz Matice slovačke Rijeka koja je izvela nekoliko slovačkih tradicionalnih pjesama.