Nova knjiga

Darija Žilić, “Sarajevski fragmenti”: Sarajevo kao zbir autorici važnih toponima

Davor Mandić

Niz boravaka u Sarajevu različitim povodom prethodili su ovoj knjizi



SARAJEVO – Bosanski izdavač Buybook objavio je novu knjigu Darije Žilić »Sarajevski fragmenti«, o kojoj Semezdin Mehmedinović kaže da je zbir vrlo osobnih sarajevskih toponima, onih s kojima se pjesnikinja koja o gradu piše identificirala.


– Zbog toga, ali i zbog forme mikroeseja i povezanih fragmenata, rukopis me podsjetio na »Jednosmjernu ulicu« Waltera Benjamina. Boravak u novome gradu, ma koliko kratko trajao, predstavlja proces pretvaranja u stanovnika, osobu koja se u novom prostoru odomaćuje. Nakon ove knjige, Darija Žilić je Sarajka, zauvijek – kaže Mehmedinović.


Kristina Ljevak pak kaže da oni koji pišu, u životu upoznaju najveći luksuz, ali vide i najcrnje rupe jer su, kako to prema njenu kazivanju duhovito i točno primjećuje Žilić: besklasni.




– Njeno sarajevsko iskustvo nije imalo dodira s opisanim. Niz boravaka različitim povodom u Sarajevu prethodilo je ovoj knjizi. Posljednji, rezidencijalni za pisce, negdje je na sredini, daleko od luksuza i ne odveć blizu rupe, po mjeri je besklasnih, onih koji bez predrasuda koračaju kroz život, uvijek spremni vidjeti dobro. Sarajevo Darije Žilić je i ljubazni mladić u lokalnom dućanu i tipični suvenir sa sarajevske Baščaršije i lična uspomena na aktivističku mladost i godine posvećene izgradnji mira i grad u kojem i za autoricu večernji ezan označava kraj dnevnih obaveza. Sarajevo Darije Žilić je i grad koji ponajviše postoji u sjećanjima onih koji su ga davno napustili i u doživljaju njegovih dobronamjernih gostiju – zaključuje Ljevak.