28, izdanje

Završile riječke Male scene: Najbolja predstava “55 kvadrata”, evo i ostalih nagrađenih

Kim Cuculić

Scena iz predstave "55 kvadrata" HNK Split

Scena iz predstave "55 kvadrata" HNK Split

Ovako je odlučio žiri Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci



Međunarodni festival malih scena u Rijeci, 28. po redu, završio je proglašenjem nagrada. Festivalski žiri ove je godine radio u sastavu: Darko Lukić (predsjednik) , dramaturg i dramski pisac (Hrvatska), Nataša Matjašec Rošker, dramska glumica (Slovenija) i Tatjana Mandić Rigonat, kazališna redateljica iz Beograda (Srbija). Sve odluke su donesene jednoglasno.


Nagrada “Nenad Šegvić” za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je “55 kvadrata” HNK-a Split. Nagrada “Anđelko Štimac” za najbolju režiju pripala je Ivanu Plazibatu za predstavu “55 kvadrata”.


Nagradu “Veljko Maričić” za najbolju mušku ulogu dobio je Goran Marković za ulogu u predstavi “55 kvadrata”.




Nagradu “Veljko Maričić” za najbolju žensku ulogu dobila je Branka Katić za ulogu Blanche DuBois u predstavi “Tramvaj zvan čežnja”. Nagradu “Nenad Šegvić” za najboljeg mladog glumca ili glumicu ravnopravno dijele Džana Džanić za ulogu u predstavi “Moj sin samo malo sporije hoda” i Roko Sikavica za ulogu u “55 kvadrata”.


Nagrada “Veljko Maričić” za najbolju epizodnu ulogu pripala je Jasni Diklić za ulogu bake u predstavi “Moj sin samo malo sporije hoda” Sarajevskog ratnog teatra SARTR. Nagrada “Darko Gašparović” za najbolju dramaturgiju nije dodijeljena.


Nagrada “Dorian Sokolić” za najbolju scenografiju pripala je Tei Truta za predstavu “55 kvadrata”. Nagradu “Ružica Nenadović Sokolić” za najbolju kostimografiju dobila je Selena Orb za predstavu “Posljednje djevojčice” Kazališta Kosztolanyi Deszo iz Subotice. Nagrada “Veljko Maričić” za najbolju scensku glazbu pripala je Ireni Popović Dragović za predstavu “Posljednje djevojčice”.


Nagrada “Veljko Maričić” za najbolji dizajn svjetla pripala je Nedimu Pejdahu za predstavu “Moj sin samo malo sporije hoda”.


Nagradu publike “Dalibor Foretić” s istom ocjenom 4, 67 dijele predstave “Posljednje djevojčice” i “Tramvaj zvan čežnja”. Posebnu nagradu za kolektivnu suigru dobio je ansambl predstave “Posljednje djevojčice”.


O nagradi “Mediteran” Novog lista odlučivao je žiri u sastavu Kim Cuculić, Ivana Kocijan i Davor Mandić, koji je nagradu za najbolju ulogu dodijelio Snežani Bogićević za ulogu majke Mije u predstavi “Moj sin samo malo sporije hoda” Sarajevskog ratnog teatra SARTR.


Festival je trajao od 3. do 9. svibnja, a u izboru selektora Jasena Boke prikazano je šest predstava iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Poljske.