Operne jednočinke

Zajc sprema operne premijere “Arlecchino” i “Gianni Schicchi”, pogledajte probu

Ervin Pavleković

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Premijera je zakazana za ponedjeljak, 14. ožujka



U foajeu HNK Ivana pl. Zajca najavljena je premijera opernih jednočinki, “Arlecchino” Ferruccia Busonija u režiji Marina Blaževića i “Gianni Schicchi” Giacoma Puccinija u režiji Fabrizia Melana.


Foto galerija: Zajc sprema operne premijere "Arlecchino" i "Gianni Schicchi" Foto: Mateo Levak


Predstava je suradnja, odnosno koprodukcija Opera dvaju HNK, riječkoga i osječkoga, pod dirigentskim vodstvom Valentina Egela.


Kako je intendant riječkoga HNK Marin Blažević i redatelj opere “Arlecchino” istaknuo, radi se o novoj opernoj premijeri i jednom od najznačajnijih i najvažnijih koprodukciji i projekata riječkog HNK uopće, a premijeri koja je zakazana za ponedjeljak 14. ožujka će prisustvovati i svi intendanti hrvatskih kazališta, kao i ministrica kulture i medija.




Foto Mateo Levak


Ostvareni san


– Ova je operna premijera rezultat dobre suradnje dvaju HNK, riječkoga i osječkoga, a radi se o pilot-projektu budućeg konzorcija koji u fokus stavlja suradnju hrvatskih narodnih kazališta.


Riječ je o ostvarenom snu, to je opera o operi. Dakle, opera na kritičan i satiričan način progovara o operi, pa su prisutni komičnost, drskost i dinamika.


Projekt i sama suradnja su izazovni, kreativni i kompleksni, pa tako za svaku ulogu imamo primjerice nekoliko pjevača, domaćih ili gostujućih.


Rezultat te predstave bit će vidljiv na premijeri, a predstava će također gostovati u Egiptu na vrlo značajnom opernom festivalu na koji ćemo, dakako, povesti i osječke kolege, rekao je Blažević.


Foto Mateo Levak


Najbolja kombinacija


Redatelj opere “Gianni Schicchi” Fabrizio Melano koji je radio u svjetskim kazališnim i opernim kućama kazao je kako je ovaj spoj dviju predstava poseban i najbolja moguća kombinacija, a predstava donosi svojevrsnu renesansu.


Foto Mateo Levak


– Radio sam operu “Schicchi” u četiri produkcije, no moram reći da je ova produkcija zaista najbolja.


Likovi su zaokupljeni realnim problemima, prisutan je osjećaj smrti i žalovanja, pa možemo reći kako se radi o renesansi nakon mračnog doba koju predstava donosi.


Također, kostimi su predivni, a cjelokupna predstava je nešto novo, jer samim radom na predstavi su istražene nebrojene mogućnosti, naglasio je Melano.


Foto Mateo Levak


Neobično i zabavno


Dirigent Valentin Egel rekao je kako su “Arlecchino” i “Schicchi” neobična i zabavna kombinacija, no komplementarni su na najbolji mogući način, stoga se nada i da će predstava biti lijepa, zabavna te sve ono što je njima bila dok su radili na njoj.


Foto Mateo Levak


Giulio Settimo, redatelj Talijanske drame koji uz Serenu Ferraiuolo tumači lik Annunziate iz “Arlecchino” kazao je kako mu je bilo izazovno raditi s kolegicom Ferraiuolo koja je vrlo talentirana, stoga je morao pristupiti ulozi studiozno, no oboma je posebno drago što mogu sudjelovati u toj predstavi koja je, rekli su, najvažnija u talijanskoj kulturi.


Foto Mateo Levak


Solistica Michaela Selinger naglasila je kako se na riječkoj pozornici osjeća slobodno, prihvaćeno te kako ima veliku artističku slobodu, a Jorge Puerta iz Venezuele također je rekao kako je sretan što može biti dio riječke produkcije i raditi na toj operi.


Foto Mateo Levak


– Raditi na ovoj predstavi bio je svakako izazov, no ova je komedija zapravo vrlo bliska mojoj osobnosti. Iako sam daleko od doma, zaista se osjećam kao doma, a na pozornici riječkoga HNK osjećam se ugodno, te mogu biti svoj. Ova mi je uloga jako važna, napomenuo je Puerta.


Foto Mateo Levak


Savršeni diptih


U suradnji Opere i Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci te koprodukciji s HNK u Osijeku, najavljena je premijera, riječka praizvedba Busonijevog “Arlecchina” združena s komičnom operom i čuvene Puccinijeve trilogije, triptiha “Il Trittico”.


Foto Mateo Levak


Busonijev “Arlecchini” opera je nastala na temeljima srednjovjekovne “commedije dell’ arte”. Obje su opere, naime, nastale u istome razdoblju, 1913. i 1917. godine, no radi se o spoju starog i novog, odnosno Busonijeve tradicije i Puccinijeve moderne opere.


Foto Mateo Levak


“Gianni Schicchi” smatra se, uz “La Boheme” i “Toscu” jednim od Puccinijevih nauspjelijih opernih djela te, još važnije, jednom od najznačajnijih talijanskih glazbenih komedija, a autor, kako Josip Andreis ističe, “uzima za sadržajnu podlogu drski podvig naslovnog junaka koji – spretnom zamjenom – na tuđoj samrtničkoj postelji sam sebi ostavlja u baštinu najbolji dio pokojnikove imovine.”


Foto Mateo Levak


Busonijev “Arlecchino” parodija je raznih opera, no i same opere kao žanra, stoga se u diptih s Puccinijevim komičnim remek-djelom savršeno stapa.


Predstave “Arlecchino” i “Gianni Schicchi” nastale su na temelju originalnog libreta Ferruccia Busonija i Giovacchina Forzana u režiji Marina Blaževića i Fabrizija Melana, a orkestrom dirigira Valentin Egel.


Foto Mateo Levak


Kostimografkinje su Sandra Dekanić i Manuela Paladin Šabanović, scenografkinja Paola Lugarić, za koreografiju i scenski pokret zaslužna je Mila Čuljak.


Opera se izvodi na talijanskom jeziku uz titlove na hrvatskom jeziku, a traje dva i pol sata s jednom pauzom. Premijera predstave je u ponedjeljak 14. ožujka u 19 sati, a za ulaz je potrebna i Covid potvrda.