Najava nove sezone u KUC-u Kalvariji

Ri Teatar za okruglu dvadeseticu donirao hiljadarku Zajcu

Davor Mandić

Bojan Lakoš / Snimio Vedran KARUZA

Bojan Lakoš / Snimio Vedran KARUZA

"Okruglo 20" moto je nove, okrugle sezone Ri Teatra, nikakav opstanak, kako to kaže Bojan Lakoš, koji je osim nove sezone predstavio i akciju pomoći "Zajcu" u nevolji uplatom 1.000 kuna na njegov račun



RIJEKABojan Lakoš i njegova vrijedna ekipa iz Ri Teatra nisu časili ni časa kad su vidjeli da se Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca nalazi u nepremostivim poteškoćama – tolikim da je uz plaćene karte zatražilo i donacije dobrog građanstva ne bi li ono i dalje moglo gledati vrhunska ostvarenja na velikoj sceni – pa su odlučili pomoći. Kako? Ma lako za tople riječi podrške, novac je u ovom slučaju konkretna mjera pomoći, pa su riteatarci našli načina da skupe, u skladu sa svojim mogućnostima, čak tisuću kuna i doniraju ih kazalištu u potrebi.


Iskoristili su prigodu jučerašnjeg najavljivanja nove, okrugle, 20. sezone u KUC-u Kalvariji da donaciju i službeno uruče predstavnicima “Zajca”, no iz “Zajca” se nitko nije pojavio na konferenciji za novinare, pa su novinari dobili na uvid uplatnicu koja dokazuje donaciju, a ne ironiju i sprdnju, kako je to posvjedočio voditelj Ri Teatra Bojan Lakoš.


Marko Dorčić i Bojan Lakoš / Snimio Vedran KARUZA

Marko Dorčić i Bojan Lakoš / Snimio Vedran KARUZA


 


Opstat ćemo




– Ovo nije zezancija, nego donacija za spas HNK-a Ivana pl. Zajca. Njihov apel shvatili smo vrlo ozbiljno i naši članovi skupili su tisuću kuna. Toliko smo mogli, mi koji isto nemamo baš previše novaca, pa da nas ne ošteti previše. Uplatili smo jutros. Nažalost, voljeli bismo da je netko iz HNK-a bio prisutan, ili barem da su odgovorili na službeni poziv na konferenciju, ali nitko se nije odazvao. No vidjet će od koga je uplata – rekao je Lakoš, a na naše pitanje razmišljaju li možda i oni u Ri Teatru o nekoj sličnoj akciji prema njihovoj vjernoj publici, odgovorio je da ne razmišljaju.


– Nema potrebe za tim; naša publika donira kupnjom karte i gledanjem naših predstava. I nama je to dovoljno. Naš moto sezone je “Okruglo 20”, jer je ovo 20. sezona, nikakav opstanak, jer opstat ćemo, prilagodili smo se novim uvjetima i usput budi rečeno u dvorani su nam radovi, radi se na tome da možemo primiti maksimum, a to će biti nekih 70 gledatelja s epidemiološkim razmakom – rekao je Lakoš, dodavši i da će u slučaju pojačanog interesa publike uvesti i dodatne dane igranja predstava, pa ako su nekada igrali uglavnom petkom, subotom i nedjeljom, sada bi se to moglo proširiti i na cijeli tjedan, bude li potrebe.


Ri Teatar donirao Zajcu tisuću kuna / Snimio Vedran KARUZA

Ri Teatar donirao Zajcu tisuću kuna / Snimio Vedran KARUZA


 


Tri premijere i reprize


A što će to publika moći gledati počevši već od sljedećeg vikenda? Klasični Ri Teatar, s uvijek nekim novitetima. Recimo, ove sezone čekaju nas tri premijere, ali i brojne reprize uspješnica. Pa će tako ove subote 26. rujna u 21 sat biti izvedena spektakl komedija “HŽ i mi”, no premijere slijede: 17. listopada “Spermići”, remake predstave “Misli glavom” iz 2003. godine, 21. studenoga “KBC i mi” u sklopu manifestacije Noć kazališta te 12. prosinca “Bad Wolf” autora i redatelja Marka Dorčića.


Ri Teatar donirao Zajcu tisuću kuna / Snimio Vedran KARUZA

Ri Teatar donirao Zajcu tisuću kuna / Snimio Vedran KARUZA


Tijekom rujna i listopada ove godine snimaju se edukativne predstave “Lucijina priča” i “Boca istine” u suradnji s udrugom Hepatos, koje će biti prikazivane učenicima osnovnih i srednjih škola PGŽ-a. Bit će i reprize: “50 nijansi zelene”, “50 nijansi crvene”, “50 nijansi fuksije”, “50 nijansi žute”, “Noćne patrole 0 i 1”, “Porn star” već od 23. do 25. listopada, “Rokam do jaja”, “Nepozvani ghost”, “Autotrolej i mi 4”, 14. i 15. studenoga, “HŽ i mi”, “Seronje”, “Romeo u Juliji”, 3. i 4. listopada, “Tenk ju, vrati mise” i “Kuc Kuc Cabaret” – prvi ove sezone ide 30. listopada. A novost je kod potonjeg da će svaki igrati u velikoj dvorani, ne u foyeru.


Od subote 3. listopada ide dalje i projekt “One Man Show”, subotom nakon repriznih naslova, a traju i upisi u 38. generaciju Škole glume za starije od 17 godina, ove nedjelje, 27. rujna u 17 sati. Novim glumcima pridružit će se i 37., zbog korone “prekinuta” generacija. Konačno, pitamo Lakoša, s obzirom na uspjeh predstava “(…) i mi” možemo li uskoro očekivati i predstavu “HNK i mi”.


– Još nije vrijeme za to – odgovorio je Lakoš.