BITEF

Veliki aplauz: »Mladež bez boga« Boruta Šeparovića oduševila beogradsku publiku

Hina



Predstava »Mladež bez boga«, koprodukcija Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) i Montažstroja, gostovala je u četvrtak na 53. Bitefu, oduševivši beogradsku publiku koja je autorski projekt redatelja Boruta Šeparovića ispratila velikim aplauzom. 


Čest i rado viđen gost Bitefa gdje je već gostovao tri puta, osvojivši na 33. izdanju festivala nagradu publike s predstavom »Fragile«, a na 47. i 48. Bitefu Specijalnu nagradu žirija, Šeparović u komadu »Mladež bez boga« preispituje europski identitet u 21. stoljeću, obilježen raspadom humanističke ideje zajednice, opsesijom samopromocijom i novom radikalizacijom.


Uzimajući kao ishodište istoimeni roman austrijskog književnika Odona von Horvatha iz 1937., čije motive i građu kombinira s elementima iz knjige »Heroji« talijanskog teoretičara marksizma i aktivista Franca Berardija ‘Bifa’, Šeparović u svojem novom autorskom projektu kao ‘mladež bez boga’ prokazuje suvremene mlade kao fašiste digitalne generacije, a Europu danas kao kraljevstvo nihilizma temeljeno na radikalizaciji i socijalnom darvinizmu.




Spajajući von Horvathovu mračnu genezu nastanka tzv. fašističkog čovjeka i Bifove psihološke portrete masovnih školskih ubojica, komad »Mladež bez boga« razvija polemički diskurs o uzrocima, manifestacijama i posljedicama nasilja među mladima u današnjem svijetu, predstavljajući novu generaciju ‘milenijskih neonacista’ kao posljedicu ideje očuvanja hegemonije bijele kršćanske Europe.


Od premijere u veljači u ZKM-u, predstava je naišla na odličan prijem publike i kritike, a u Beograd je došla nakon gostovanja na 44. međunarodnom kazališnom festivalu MOT u Skopju.


Izrazito izvedbeno zahtjevan komad, u potpunosti oslonjen na umjetničku vještinu izvođačke šestorke koju čine Boris Barukčić, Lucija Dujmović, Ivana Gulin, Ugo Korani, Ivan Pašalić i Bernard Tomić, uz virtualnu nazočnost ‘učitelja’ Rakana Rushaidata, publika beogradskog Ateljea 212 dočekala je oduševljenim ovacijama i aplauzom.


Nakon izvedbe, u Ateljeu 212 održan je okrugli stol na kojemu je publika dobila priliku izravno od Šeparovića saznati ponešto o procesu nastanka predstave, o temama koje otvara, te na koji ih način povezuje s predlošcima.


»Mladež bez boga« Montažstroja i ZKM-a jedna je od ukupno 12 predstava glavnog programa 53. Bitefa koji se održava u Beogradu od 17. do 26. rujna. Sve predstave objedinjuje slogan »Počnimo ljubav iz početka«, čime se ovogodišnje festivalsko izdanje referira na ulogu teatra kao alata preispitivanja novih oblika zbližavanja, s ciljem obnove – kroz različite kazališne forme – humanističkih vrijednosti na kojima bi se svako društvo trebalo temeljiti.


U četvrtak je na Bitefu hrvatski filozof Srećko Horvat održao beogradsku inačicu »Filozofskog teatra«, koji već nekoliko godina uspješno vodi u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. U Bitef teatru ugostio je njemačkog pisca Normana Ohlera, autora svjetskog bestselera o Trećem Reichu i narkoticima, s kojim je, između ostalog, razgovarao o metodama ideološkog zasljepljivanja zajednice, te ulozi povijesti u razvoju svijesti kako bi se izbjeglo perpetuiranje grijeha prošlosti.