Oproštaj u 91. godini

Umrla slavna glumica i pjevačica Sanda Langerholz

Hina

Screenshot

Screenshot

Sanda Langerholz najpoznatija je po ulogama u mjuziklu "Jalta, Jalta", filmovima "Ispod crte", "Zlatne godine", "Vlakom prema jugu", te "Slučajna romanca"



U 91. godini života umrla je hrvatska glumica i pjevačica Sanda Langerholz, najpoznatija po ulogama u mjuziklu “Jalta, Jalta”, filmovima “Ispod crte”, “Zlatne godine”, “Vlakom prema jugu”, te “Slučajna romanca”, javljaju mediji u utorak.


Sanda Langerholz rođena je 1932. godine u Zagrebu, a u dugogodišnjoj karijeri ostala je najpoznatija je po nastupu u mjuziklu “Jalta, Jalta”, gdje je glumila i pjevala ulogu Nine Filipovne, domarke u vile gdje se održala konferencije na kojoj su Staljin, Churchill i Roosevelt dijelili svijet.


Glumila je u brojnim filmovima kao što su “Ispod crte”, “Zlatne godine”, “Vlakom prema jugu” , “Sasvim malo skretanje” i “Slučajna romanca”, također je vodila televizijsku emisiju “Ekran na ekranu” s Ivanom Hetrichom od 1961. do 1970. godine.




Na Državnoj muzičkoj školi 1954. završila je solo pjevanje, a studij glume 1956. na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.


Glumila je u Narodnome kazalištu “August Cesarec” u Varaždinu, u Zagrebačkome kazalištu lutaka, a 1960. postala je stalnom članicom zagrebačkoga kazališta Komedija.


U tome je kazalištu ostvarila najveći broj uloga kao što je uloga Katarine (C. Porter – Sam i Bella Spewak, Poljubi me, Kato), Aldonza (Dale Wasserman – Mitch Leigh, Čovjek iz Manche), gđu Pinell (L. Pirandello, Čovjek, zvijer i krepost), Clea (P. Shaffer, Crna komedija), Karen, Muriel i Norma (N. Simon, Hotel Plaza).


U Teatru &TD i Teatru u gostima odglumila je Ellen Namville u Ljubafi M. Schisgala, a na Dubrovačkim ljetnim igrama utjelovila je Gertrudu u Shakespeareovu Hamletu.


Umirovljena je 1992., a i poslije se istaknula u Glumačkoj družini Histrion i u Teatru u gostima.